26.8 C
Novi Pazar

Ministarstvo prosvjete: Povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina

Array

Published:

Ministar prosvjete Branko Ružić razgovarao je danas sa predsjednicima i predstavnicima nacionalnih savjeta nacionalnih manjina o rezultatima u oblasti obrazovanja. Na sastanku održanom u Vladi Srbije, kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ministar je istakao da je povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina.

„U ovoj školskoj godini ukupno 5,7 % učenika pohađa cjelokupnu nastavu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina – na albanskom, bošnjačkom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku“, rekao je ministar, dodajući da je u obrazovnom sistemu za učenike pripadnike nacionalnih manjina koji se cjelokupnu nastavu slušaju na srpskom jeziku obezbjeđeno izučavanje maternjeg jezika i kulture kroz 16 izbornih program Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, dr. Rejhan Kurtović, naveo je da Vlada Republike Srbije pokazuje spremnost da intersektorski rješava sve izazove sa kojima se suočavaju nacionalni savjeti nacionalnih manjina. On je rekao da je obrazovanje jedno od osnovnih manjinskih prava i da Srbija implementacijom tog prava , može da bude ponosna.

„Ministarstvo prosvjete je u minulom periodu uradilo puno na polju obrazovanja nacionalnih manjina na manjinskim jezicima, čemu u prilog govori mnoštvo konkretnih primjera, a ovaj današnji sastanak pokazuje da se taj trend i dalje nastavlja. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će zajedno i sinhronizovano sa Ministarstvom prosvjete i drugim ministarstvima kao i nacionalnim savjetima nacionalnih manjina uložiti sve potrebne kapacitete da manjinska prava u Republici Srbiji budu na najvišem mogućem nivou“, rekao je Kurtović.

Izvor: prosveta.gov.rs

The post Ministarstvo prosvjete: Povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina first appeared on SANA.

The post Ministarstvo prosvjete: Povećan obuhvat učenika koji se obrazuju na jezicima nacionalnih manjina appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img