25.1 C
Novi Pazar

Osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku – Dr. Fehratović ukazao na potrebe u Sandžaku

Array

Published:

U Skupštini Srbije danas je osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije, a za predsjednika ovog tela čiji je cilj da aktivno doprinese poboljšanju uslova za razvoj energetskog sektora ponovo je izabrana Aleksandra Tomić.

Za rad u ovoj grupi prijavilo se 47 poslanika, a 31 je učestovao u osnivanju Foruma čiji počeci rada datiraju iz 2015. godine.

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović tokom diskusije istakao da se cijela država posebno raduje prolaskom gasa kroz gradove, ali da se, dodaje, mora povesti računa o zaštiti životne sredine. Upozorio je i da prostoru Sandžaka na većim nadmorskim visinama i dalje ima problema sa energetskom snagom.

“Prvo da čestitam na izboru vama predsjednice i mislim da je ovo zaista dobra prilika da progovorimo o svim važnim temama, posebno onim koje se tiču energetike. Jako je dobro što ste kazali da je važno da prenesemo neke stvari i iskustva sa terena. Mislim da bi jako dobro bilo da se u narednom periodu počne razmišljati o tome da se podjednak fokus stavi na cijeli prostor R. Srbije, posebno na uzvišenja – visinske zone, gdje nam nije podjednaka energetska snaga. Ne mora se svaki put dešavati interventno, iako je i to pohvlano, kada dođe predsjednik Republike da se insistira kod njega pa da on upotrebljava svoj autoritet, pa da se recimo na Pešteru urade jedna ili dvije trafostanice, a da se mimo toga ne ulaže u taj kraj. To je jako dobro što se dešava, ali bi to trebalo biti i bez predsjednika i njegove intervencije, jer je to stalna obaveza onih ljudi koji se bave energetikom. Mislim da imamo velike probleme kada su u pitanju te visinske zone gdje podjednaka snaga električnog kapaciteta, odnosno struje bude kod njih. Isto tako u gradovima gdje dosta dugo nisu rađene rekonstukcije energetskih mreža. Gradovi se enormno uvećavaju, pa ponekad postoji opasnost od kolapsa, tako da nam je ovo dobra prilika da ukažemo na te stvari kako bi se blagovremeno mogle one rješavati kroz sisteme, a ne da čekamo samo po urgenciji i što nam je jako važno – evo mi se u Novom Pazaru i drugim gradovima radujemo i željno iščekujemo da nam prođe ovaj gas i da građani dobiju konačno mogućnost da se na kvalitetan način kroz taj energent snabdijevaju i da se, još jedna važna stvar, pored energenata povede računa o zaštiti životne sredine upravo onih proizvođača koji čini mi se nisu dovoljno svjesni onoga što rade, posebno ako imamo u urbanim zonama peletare koje proizvode neku energiju, ali isto tako truju gradove. Pa je iz tih razloga, recimo, moj grad Novi Pazar u zadnje vrijeme možda i najzagađeniji u Evropi i tome se treba onako posebno posvetiti i dati neki segment da na cijelom prostoru R. Srbije imamo podjednaku prisutnost i da vodimo računa da šansa za dobru energetiku i razvojnu i ovu preventivnu bude na cjelokupnom prostoru države”, istakao je dr. Fehratović.

Pod tačkom razno čuli su se prijedlozi da Forum ima i regionalne koordinatore, konkretna pitanja oko dalje izmjene regulativa kako bi kupci proizvođači struje imali veću motivaciju.

(SANA)

The post Osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku – Dr. Fehratović ukazao na potrebe u Sandžaku first appeared on SANA.

The post Osnovan Parlamentarni forum za energetsku politiku – Dr. Fehratović ukazao na potrebe u Sandžaku appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img