18.3 C
Novi Pazar

Klinički centar u Novom Pazaru za 5 do 10 godina

Array

Published:

 

Do Kliničkog centra u Novom Pazaru trebat će još mnogo ulaganja, pogotovo kadrovskog. U zdravstvenoj ustanovi trenutno, kaže, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja je dvadeset doktora nauka iI taj potencijal treba iskoristiti

Ti ljudi zaista trebaju, iako su doktori nauka, da se dokazuju, pišu naučne radove educirati na domaćem ili inostranom terenu. Moraju raditi na sebi da sutra kad budemo Klinički centar budu vrhunski profesori. Ako to bude na ovom nivou i ovoj, da kažemo, poluzainteresovanosti, nećemo uspjeti odgovoriti onome što se od nas očekuje, kaže dr. Mirsad Đerlek državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

U Kliničkom centru očekuju se, između ostalog,  ekspertske operacije. Neće, kaže, biti tako lako

Smjena generacija nastupa u Pazaru. Raduje me što dolaze kvalitetna djeca. Po čemu zaključujem, svake godine je bila praksa da se dva puta primaju najbolji diplomci sa svih fakulteta. Raduje me što tu ima djece iz Novog pazara, Sjenice, Tutina.Mislim da su nove generacije pragmatičnije od nas.

Ipak, činjenica, ne mogu preko noći postati dobri stručnjaci

Za to će nam trebati 5 do 10 godina. Nemoj da građani Novog Pazara očekuju da će KC biti za godinu, dvije ustanova koja će moći odgovoriti svim zdravstvenim izazovima koji nimalo nisu laki.

Na pitanje, šta dotad, pogotovo kad privatna praksa preuzima primat,odgovara

Pravili smo analizu, u Novom Pazaru jedan hirurg obavi 280 operacija a drugi 30. Ne mogu oni dobiti istu platu. Moramo napraviti izmjenu zakonskih i podzakonskih akata koji će to regulisati. Da postoji jedan fiksni dio plate a drugi varijabilni gdje ćemo odvojiti rad od nerada.

Država će uložiti oko 70 miliona eura u izgradnju kliničkog centra u Novom Pazaru. Bit će opremljena najsevremenijom opremom. Dotad, ima mnogo posla.

The post Klinički centar u Novom Pazaru za 5 do 10 godina first appeared on SANA.

The post Klinički centar u Novom Pazaru za 5 do 10 godina appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img