26.8 C
Novi Pazar

Državni sekretar dr. Kurtović za RSO: Institucije u Srbiji rade na tome da se izbori za albanski nacionalni savjet što prije raspišu i održe

Array

Published:

Novi izbori. To je sljedeći korak za Nacionalni savjet Albanaca u Srbiji, čije formiranje su odložila politička razmimoilaženja.

Time je ovaj savjet postao jedini od 32, koliko ih ima u Srbiji, čije formiranje će sačekati nove izbore da bi nastavio svoju funkciju predstavljanja interesa manjinske zajednice.

Izbori za sve nacionalne savjete u Srbiji su održani u novembru 2022. godine. Međutim, albanske liste se međusobno nisu složile oko izbora predsjednika Nacionalnog savjeta u predviđenom roku od 30 dana.

Zbog toga je Ministarstvo za manjinska prava Srbije, u skladu sa zakonom, oformilo Privremeni organ, koji upravlja Savjetom do ponavljanja izbora.

Za predsjednika Privremenog organa imenovan je Ragmi Mustafi, nosilac liste PDD, koja je na izborima osvojila naveći broj glasova – 4.155. Pored njega, član u tom telu iz PDD je i Enkel Redžepi. Ostali članovi su Nevzad Lutfiu (PDP), Agim Haliti (DP) i Enver Mehmeti (DPA).

Alternativa za promjene nije želela da učestvuje u radu Privremenog organa, ali je najavila da će učestvovati na elektorskim izborima za NSA.

Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za manjinska prava za Radio Slobodna Evropa objasnio da su članovi Privremenog organa predstavnici četiri liste koje su prešle cenzus na proteklim izborima i koje su izrazile želju da učestvuju u njegovom radu.

U radu Privremenog organa neće biti predstavnika liste Alternativa za promjene, koja je bila druga po broju osvojenih glasova na proteklim izborima.

“Imali smo veoma konstruktivne razgovore, uključujući i Alternativu za promjene i žao nam je što oni nisu dali predstavnika u Privremenom organu, jer je to druga lista po broju osvojenih glasova i smatram da je bilo cjelishodno da učestvuju u radu Privremenog organa”, rekao je Kurtović.

On je naveo i da institucije u Srbiji rade na tome da se izbori što prije raspišu i održe, kako bi Albanci u Srbiji dobili svoj Nacionalni savjet.

Izvor: Radio Slobodna Evropa 

The post Državni sekretar dr. Kurtović za RSO: Institucije u Srbiji rade na tome da se izbori za albanski nacionalni savjet što prije raspišu i održe first appeared on SANA.

The post Državni sekretar dr. Kurtović za RSO: Institucije u Srbiji rade na tome da se izbori za albanski nacionalni savjet što prije raspišu i održe appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img