26.3 C
Novi Pazar

Upriličen zajednički iftar za džematlije u Krnjači

Array

Published:

U prisustvu muftije beogradskog dr. Rešada ef. Plojovića, predsjednika Medžlisa Tafe ef. Beriše, imama u Krnjaci i Makišu Muhameda ef. Velija i Ramiza ef.  Čurkolija, te Kasim ef. Zlatića , upriličen je, devetog dana Ramazana – posebnog mjeseca za muslimane, zajednicki iftar s džematlijama u Krnjači, a u organizaciji Mešihata IZ u Srbiji, Muftijstva beogradskog i CHR Hajrat.

  • Iftari su prilika da se susretnemo, pružimo jedni drugima ruku, obradujemo jedni druge, ali i kažemo ono što nas muči, kako bismo jedni drugima pomogli, ali i radovali se zajedničkim uspjesima. Jedno smo tijelo i braca po vjeri i ako se tako odnosimo jedni prema drugima možemo naprijed, kaže beogradski muftija prisjećajući se teških dana koji su zajedničkim trudom prevaziđeni i Allahovom milošću rezultirali blagodatima i na prostoru Beograda.

Izraženo je zadovoljstvo zbog ponovnog pozivanja na zajednicke iftare nakon Korona virusa, što je posebno značajno za džematlije s ovih područja zbog svih izazova i, kako kažu, teškog života jer njegovi žitelji najčešće preživljavaju skupljajući sekundarne sirovine. Zahvaljuju Mešihatu IZ-e u Srbiji, Muftijstvu beogradskom i CHR Hajrat na svakoj podrši koja se neprestano pruža muslimanima ovog dijela Srbije kako u aktivnostima vjerskog života, humanitarnim ali i obrazovnim. Opstanak islama i očuvanje časti vjernika na ovom prostorima jedino će, kaže beogradski muftija, biti sigurno s jakom zajednicom kojoj je put prokrčio rahmetli muftija Muamer Zukorlić osiguravši muslimanima da ponosno mogu koračati ovom zemljom. Najavljuje nastavak iftara na prostorima Muftijstva beogradskog. Dr. Plojović pozvao je prisutne da se učenjem Fatihe sjete rahmetli muftije i svih džematlija koji su preselili na bolji svijet.

Dijelove iz Kur’ana Časnog na kraju je proucio Kasim ef. Zlatić.

The post Upriličen zajednički iftar za džematlije u Krnjači first appeared on SANA.

The post Upriličen zajednički iftar za džematlije u Krnjači appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img