26.3 C
Novi Pazar

Dvije grupe mu’temira obavile umru u toku mjeseca Ramazana

Array

Published:

U toku mjeseca Ramazana dvije grupe mutemira obavile su umru u organizraciji Islamske zajednice i Ureda za hadždž i umru.

O vrijednosti umre u mjesecu Ramazanu u ramazanskoj emisiji Sandžak televizije govorio je rukovodilac Ureda za hadždž i umru dr. Enver ef. Omerović.

„To je ibadet koji je poseban kod Allaha dž.š. i nešto što je Poslanik s.a.w.s. forsirao i govorio o tome da se treba obavljati. Allah dž.š. nas je počastio time da smo upravo u mjesecu ramazanu uspjeli da organiziramo dvije umre, a dovoljan je samo hadis Poslanika a.s. u kojem kaže da se od umre brišu grijesi, a pogotovo u mejsecu Ramazanu, gdje Poslanik a.s. kaže da onaj koji obavi umru u mjesecu Ramazanu, kao da je obavio hadždž. Ta dva dokaza dovoljno ukazuju na važnost ove umre i dovoljan su podstrek za onoga ko želi da ode i obavi umru.“, istakao je dr. Omerović

Vodič poslednje grupe mutemira bio je muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović.

„Boraveći 10 dana u tim svetim mejstima, u Medini i Meki, klanjajući namaze u džamiji Resulullaha s.a.w.s. gdje je namaz vrijedniji 1000 puta više u odnosu na druge džamije ili u Kabi, gdje je namaz vrijedniji 100.000 puta u odnosu na druge džamije, samo po sebi povećava tu vrijednost umre i svih ostalih ibadeta. Bila je grupa jako lijepa i kompaktna i jako smo lijepo sarađivali. Istina, kada sam analizirao grupu prije polaska i vidio da ima dosta starijih osoba, bila je prisutna jedna doza straha od toga kako će sve to proteći. Međutim, zaista su sve to bili ljudi koji su bili željni ibadeta, vidjelo se u startu da je njima cilj, ne samo odlazak i to da se vide ta mjesta, prosto onako turistički da prošetaju, već da im je cilj prevashodno ibadet, posebno jer su odabrali da obave umru u ovom mubarek mjesecu Ramazanu.“, kazao je muftija Hasanović

Islamska zajednica u Srbiji i Ured za hadždž i umru će nastaviti sa organiziranjem umre. Sledeća će biti organizirana 14. maja, a upis za taj termin je u toku.

 

The post Dvije grupe mu’temira obavile umru u toku mjeseca Ramazana first appeared on SANA.

The post Dvije grupe mu’temira obavile umru u toku mjeseca Ramazana appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img