29.1 C
Novi Pazar

Predavanje na temu “Šteta i nadoknada štete” na Univerzitetu u Novom Pazaru (video)

Array

Published:

U organizaciji Departmana za pravne nauke, prof. Dr. Maida Bećovic Alić tokom predavanja, na temu „Naknada štete kao izvor međuljudksih odnosa u pravnom sistemu Republike Srbije“, gdje je istaknuta važnost edukacije, ne samo studenata, već i opšte javnosti o postojećoj pravnoj tematici koja se odnosi na ovu oblast u cilju efikasnijeg ostvarivanja prava.

Departman za pravne nauke internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru organizirao je seriju predavanja na društveno korisnim temama, sve u cilju bolje edukacije studenata i usavršavanje već postojećeg znanja.

“Na temu naknada štete kao izvor oblikacionog odnosa u pravnom sistemu Republike Srbije, gdje su  prisustvovali studenti kako pravnog departmana, tako i studenti drugih departmana. Ovo je jako bitna činjenica, jer obrazovanje i usavršavenje znanja iz oblasti koje su društveno korisne i koje mogu koristiti studentima u daljem životu u svakodnevnim aktivnosti, jeste zapravo i cilj svega onoga što mi radimo ovdje na univerzitetu”, kazala je Bećirovic Alić.

Profesorica Maida Becirovic Alic naglasila je da je važno da sistem funkcionira kao jedna cjelina, jer nijedna karika iz sistema ne može imati neki nedostatak, a da sistem radi onako kako bi trebalo.

“Mi smo svjesni da šira javnost nije u velikoj meri upoznata sa pravima koja posjeduje. Međutim, naši studenti su neka prva linija koja je na tom nekom rubu, gdje je neophodno da oni steknu određena znanja da bi mogli prenositi dalje”, dodala je ona.

Prema riječima studenata, ovo predavanje je za njih od velike važnosti, ali i za građane, kako bi se upoznali sa pravima i obavezama. Također su naglasili da je saradnja između institucija jako vazna.

“Važno je da se upute građani na prava koja imaju prilikom štete, materijalne ili nematerijalne. Nažalost građani nisu toliko upućeni o ne znaju kome da se obrate i ne znaju prava koja mogu imati i steći, zaključili su studenti.

Edukacijom i usavrsavanjem se može doći do nekih većih ciljeva, te se na taj način jedino mogu ostvariti već postojeća prava, ali i unaprediti i uvesti nova.

SANA-Aiša Alić

The post Predavanje na temu “Šteta i nadoknada štete” na Univerzitetu u Novom Pazaru (video) first appeared on SANA.

The post Predavanje na temu “Šteta i nadoknada štete” na Univerzitetu u Novom Pazaru (video) appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img