26.3 C
Novi Pazar

Održano javno slušanje na temu „Svako dijete ima pravo na djetinjstvo, zaustavimo dječije brakove”

Array

Published:

U Domu Narodne skupštine održano je javno slušanje u organizaciji Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u saradnji sa Romskom ženskom mrežom Srbije, na temu „Svako dijete ima pravo na djetinjstvo, zaustavimo dječje brakove”

Prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog istakao je da je dobro da se o ovoj temi javno govori, ali da je, sa druge strane, alarmantno što je ova tema i danas aktuelna u našem društvu.

“Kao što sami znate brak je sveta institucija koja počiva na vjerskim i građanskim načelima, na kojim počiva jedna od osnovnih ćelija društva, porodica. Bez jakog braka, nemamo ni jake porodice, a bez jake porodice, nemamo ni jakog društva. Upravo danas u 21. vijeku suočavamo se sa dva izazova kada posmatramo fenomen institucije braka. Prvi izazov jeste rano sklapanje brakova, to jesu dječiji brakovi, a drugi izazov jeste razvodi brakova u prvim godinama braka ili nešto kasnije. Mi kao društvo moramo dati odgovore na ta pitanja i preventivno postupati, intersektorski, zajednički, sinhronizovano, kako ne bi dolazilo do ovih problema u budućnosti.”

Dodao je i to da su dečiji brakovi sinonim za romsku zajednicu, ali da su oni pojava i u drugim zajednicama, samo da nisu toliko vidljivi.

“Mi znamo da se rani dječiji, maloljetnički i ugovorni brakovi i dalje tretiraju kao izolovan sociološki fenomen. Da institucije svoje nepostupanje često argumentuju kao romskom tradicijom ili drugim ustaljenim kulturnim šemama i da ovakve slučajeve kršenja prava djevojčica i dječaka, podvode upravo pod te običaje, amnestirajući sebe za određeno nečinjenje ili nepoštovanje zakonskih propisa. Smatramo da društveno uključivanje Romkinja u sve segmente društva, ima izuzetan značaj za zajednicu koja misli o svojoj budućnosti i da ulaganje u žensku Romsku populaciju, predstavlja sigurnu investiciju za preventivno sklapanje dječijih brakova.”

Zaključio je da su dječiji brakovi posljedica, a ne uzrok, te da društvo mora liječiti te uzroke i prepoznati sve one faktore koji dovode do dječijih brakova i ugrožavanja dječijih, ljudskih i manjinskih prava.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić 

The post Održano javno slušanje na temu „Svako dijete ima pravo na djetinjstvo, zaustavimo dječije brakove” first appeared on SANA.

The post Održano javno slušanje na temu „Svako dijete ima pravo na djetinjstvo, zaustavimo dječije brakove” appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img