25.1 C
Novi Pazar

Rast cijena osnovnih životnih namirnica (video)

Array

Published:

Rast cijena osnovnih životnih namirnica svi su primjetili. Safet Demirović preko 10 godina radi na pijaci, gdje kaže da su cijene visoke, te da se kupci uglavnom žale na poskupljenje voća I povrća.  Kako naglašava prethodnih godina sve je bilo mnogo bolje.

“Bilo je zadovoljnije. Više kupovalo, a bilo je i više para. Omladina ode, vidite i sami, ostalo je po dvoje, troje u kuću”, kaže brižno Safet I dodaje da se boljem ne nada.

On kaže da se ovih dana najviše kupuje mladi luk po cijeni od 50 dinara , dok se za ostale životne namirinica mora izvojiti nešto više novca.

“Najviše se prodaju paprika, paradajz, krastavice. Neko uzme tikvicu, neko plavi paradajz, mladi kupus, vezu luka”, ističe Demirovic.

On dodaje da kilogram paradajza košta od 200 do 250 dinara, paprika 350, spanać 200 dinara, dok se za kilogram mladog  kupusa treba izvojiti 150 dinara.

Prema riječima ekonomiste na tržištima, na svjetskom nivou vlada poremećaj cijena, odnsono cijene osciliraju.

“Ne treba očekivati velike promjene u narednom periodu, ono što jeste pozitivno jeste da smo izašli iz zimskog perioda, te se očekuje pad inflaciije, odnosno povijećanje cijena na svetskom nivou sa 8,8 koliko je bilo 2020. godini, očekuje se pad na 6,8 u 2023. Treba očjekivati mirniji period, a cijene će svakako postepeno rasti, ali neće doći do značajnijeg skoka, ali ono što se očekuje, jeste,  produženje Uredbe o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica, kako bi se zaštitili potrošači, zaključuje ekonomista Haris Zogić.

Savet potrošačima je da budu obazrivi tokom kupovine I da prate akciijske cijene, a prema predviđanjima ekonomskih analitičara do leta se očekuje stabilizacija u zavisnoti od poljoprivredne proizvodnje.

Uredba o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica koja je važila do 31. marta 2023. godine, a doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprječavanja deformacija u formiranju cijena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, biće produžena do kraja aprila.

SANA-Aiša Alić

The post Rast cijena osnovnih životnih namirnica (video) first appeared on SANA.

The post Rast cijena osnovnih životnih namirnica (video) appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img