19.8 C
Novi Pazar

Kada je pravo vrijeme za prvi ginekološki pregled? (Video)

Array

Published:

Prvi ginekološki pregled kod većine žena izaziva određenu dozu straha i neizvijesnosti kako će izgledati to iskustvo. Također, postoje i nedoumice sa koliko godina je potrebno otići na prvi pregled. S toga je važno pre samog odlaska ginekologu da porazgovarate sa najbližim ženskim osobama u okruženju, ali i da odaberete lekara u kog ćete imati povjerenja.

Da li ginekološki pregled boli i kada prvi put treba da odemo? Ovo su najčešća pitanja o kojima razmišljaju sve djevojke pre nego što prvi put posete ginekologa.

„Djevojke treba da posjete ginekologa nakon prve menstruacije ili kada imaju premenstrualne bolove. Čim djevojke imaju probleme sa mentruacijom, bolove u donjem delu trbuha potrebno je da se jave ginekologu i obave pregled“, rekao je načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja Avdul Škrijelj.

Iako živimo u 21 vijeku kod mnogih ova tema je tabu. Načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja kaže, da ova tema ni u kakvom slučaju ne treba da bude nepoznanica.

„Nije tačno da žena treba da se javi ginekologu samo kada ostane u drugom stanju ili kada ima drugih problema, kao što je krvarenje. Svaka promena koju djevojka oseti potrebno je da se javi ginekologu“, ističe Škrijelj.

Redovni preventivni ginekološki pregledi utiču i na pravovremeno otkrivanje raznih oboljenja kod žena.

„Poseta ginekologu je važna, recimo kod karcinoma grlića materice. Preglede ne treba izbegavati, jer bolest ne pita“, zaključio je načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja.

Ono što je važno napomenuti jeste da svaki razgovor ostaje između pacijenta i lekara, te stoga nije sramota postaviti bilo kakvo pitanje. Poražavajuća je činjenica da svaka peta žena u Srbiji ide na ginekološke preglede.

SANA-Aiša Alić

The post Kada je pravo vrijeme za prvi ginekološki pregled? (Video) first appeared on SANA.

The post Kada je pravo vrijeme za prvi ginekološki pregled? (Video) appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img