25.1 C
Novi Pazar

Državni sekretar prof. dr. Rejhan Kurtović o položaju Roma u Srbiji

Array

Published:

Gost emisije „Uranak“ na K1 televiziji bio je državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr. Rejhan Kurtović. 

On je u emisiji govorio o problemima sa kojima se susreću Romi u Srbiji ali i o tome kako se može poboljšati njihov položaj.

Na pitanje novinara, koliko je diskriminacija državno a koliko društveno pitanje, dr. Kurtović odgovara: „I državno i društveno pitanje. Država je ta koja mora uspostaviti dobar normativni okvir i to je zaista dobro učinjeno kroz naše antidiskriminaciono zakonodavstvo, kroz strategiju za socijalno uključivanje Roma od 2022. do 2030. godine i postoji niz akcionih planova i afirmativnih akcija u smislu sprečavanja diskriminacije. Mi imamo jedan drugi problem ovdje u Republici Srbiji zato što Romi ne žive u jednoj opštini i jednom gradu, već su oni disperzirana nacionalna manjina, žive na cijeloj teritoriji Republike Srbije, a znate da na tim dijelovima vladaju različiti odnosi. Društvo je to koje mora da prihvati Rome kao dio naše društvene stvarnosti, da doživi njih kao jednake građane u našem društvu i da je jednostavno shvati da svaki pojedinac mora dati svoj doprinos da dođe do te integracije Roma, jer ako imamo problem da naš komšija živi loše, da se naš komšija suočava sa siromaštvom ili sa nekim drugim problemima, neće ni nama kao društvu biti dobro. Zato od pojedinca polazimo, preko društvene zajedice, lokalne samouprave, autonomne pokrajine i na kraju do države. Tu moramo svi sinhronizovani, intersektorski nastupati da ne bi dolazilo do diskriminacije koja se dešava na različitim nivoima.“

The post Državni sekretar prof. dr. Rejhan Kurtović o položaju Roma u Srbiji first appeared on SANA.

The post Državni sekretar prof. dr. Rejhan Kurtović o položaju Roma u Srbiji appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img