19.8 C
Novi Pazar

Bajramska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića

Array

Published:

U povodu Ramazanskog bajrama, danas je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio bajramsku poruku koju prenosimo u cijelosti:

 

 

Bismillahi rrahmani rrahim

Hvala Allahu, Milostivom Gospodaru, Koji nam darova nebrojane blagodati i učini svjesnima da Mu na njima zahvaljujemo i kroz ibadete pokorni budemo.

Salevate i selame na Allahovog Poslanika i najboljeg uzora čovječanstvu Muhammeda a.s. donosimo, na njegovu čistu porodicu, uzorite ashabe i sve časne i čestite vjernike i vjernice iz njegovog ummeta.

 

Poštovana braćo i sestre

Dočekali smo, u ibadetima proveli i ispratili još jedan mjesec Ramazan. Vjerujemo da je svako od nas iz Ramazana važne pouke uzeo i sa dovoljno energije za nastavak života u pokornosti Gospodaru nakon Ramazana se opskrbio.

Allaha Uzvišenog molimo da sve naše ramazanske ibadete od nas primi, bude zadovoljan sa nama i da nam obećanu nagradu, to jest, Svoju milost, oprost i spas daruje.

Postom, učenjem Kur’ana, sadakom, zekatom i drugim ibadetima u Ramazanu nastojali smo očistiti naša srca, kako bi iz njih nestalo mržnje, zlobe, pakosti, zavisti, oholosti, sebičnosti i svih drugih bolesti, te da se umjesto njih u naša srca usade ljubav, samilost, solidarnost, iskrenost i poštovanje, kako bi naš život na ovome svijetu bio ispunjen srećom i zadovoljstvom. Dokazali smo da u Ramazanu možemo uspostaviti ravnotežu između duše i tijela i biti bolji ljudi. Ramazanski ibadeti, a posebno iftari su nas približili jedne drugima, učvrstili naše porodične veze i ojačali naše džemate i Zajednicu. To je put kojim se trebamo nastaviti kretati i nakon Ramazana. Bez jake porodice, snažnog džemata, stabilne, slobodne i autonomne Zajednice nema sreće niti prosperitetne budućnosti.

Bajramski dani koji su pred nama dani su nagrada i radosti za vjernike, ali i poruka svim ljudima da je u međusobnom poštovanju, zajedništvu, samilosti, toleranciji i ljubavi ključ našeg uspjeha. Stoga, bajramsku radost podijelimo sa našim najbližima, članovima porodica, prijateljima i komšijama. Posebno nastojmo u bajramskim danima unijeti radost u srca slabih, bolesnih, siromašnih i potrebnih naše pažnje i pomoći.

Ne zaboravimo zahvaljivati Gospodaru na svim blagodatima kojima nas individualno i kolektivno časti. Sjetimo se dovom svih onih širom svijeta prema kojima se nepravda i nasilje čini, kojima su ljudi iz obijesti uskratili pravo na sreću, djetinjstvo i bezbrižan život, porušili krov nad glavom, protjerali iz njihovih domova i život učinili teškim i mučnim. Spomenimo u dovama i našu braću i sestre u Palestini, posebno u Kudsu, koji su bili lišeni mogućnosti da ovaj Ramazan provedu u spokoju i slobodnom ibadetu u Mesdžidu-l-Aksau, prvoj kibli muslimana, jer je taj spokoj, ali i spokoj svih muslimana u svijetu, neopravdano i nepotrebno ugrozila gruba vojnička čizma koja je u unutrašnjost džamije zgazila, njenu svetost oskrnavila i prekomjerna sila koja se tom prilikom protiv vjernika željnih ibadeta u džamiji upotrijebila.

U ovom posebnom trenutku Uzvišenog Allaha molimo za mir u svijetu, jer je mir preduslov i temelj napretka i blagostanja, uzajamnog poštovanja, tolerancije, očuvanja porodice, zdrave omladine, stabilne zajednice, jake države i prosperitetne budućnosti.

U to ime, svim pripadnicima islama u Sandžaku i Srbiji, svim njihovim članovima porodica u inostranstvu i cijelom islamskom ummetu BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija prof. dr. Mevlud ef. Dudić

The post Bajramska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića first appeared on SANA.

The post Bajramska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img