35 C
Novi Pazar

Centarlna bajramska svečanost održana u Hajrudin (Paričkoj) džamiji

Array

Published:

Centralna bajramska svečanost upriličena je u Hajrudin (Paričkoj) džamiji u Novom Pazaru. Prepuna vjernika, svjedočila je jedinstvu safa. U programu prije Bajram namaza učešće su uzeli hafizi Škole Kur’ana Časnog, kao i polaznici PU “Reuda”.

Pred nastupanje bajramskog vakta prisutnima su se obratili muftije hfz. Abdurrahman ef. Kujević i dr. Rešad ef. Plojović koji su govorili o blagodatima minulog mjeseca Ramzana dajući upustva o načinu klanjanja Bajram namaza.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Trebamo stremiti i nakon mjeseca Ramazana činiti dobro i natjecati se međusobno u njemu, kazao je muftija dr. Dudić.

“Poštovana braćo, ispostili smo još jedan mjesec Ramazan koji je mjesec posta, Kur’ana, istinskog milosrđa i ibadeta, a koji će ostati u sjećanju svih muslimana svijeta kao Božija poruka i pouka koja nas obavezuje da budemo čvrsti, nepokolebljivi i ustrajni u činjenju dobra i sprječavanju zla, kako nas uči plemeniti Kur’an: „Natječite se u dobročinstvu i čestitosti, a nemojte se natjecati u grijehu i neprijateljstvu.“ (El-Maide, 2). Stoga mi dozvolite, dragi vjernici, da Vas sa ovog mubarek mjesta pozovem na istinsku, bratsku, međusobnu i vjerničku ljubav i humanost i iskrenu islamsku solidarnost, radi našeg zajedničkog uspjeha i spasa na ovome i budućem svijetu. Islam nas uči da bez kolektivne sreće nema sreće, bez kolektivnog uspjeha nema uspjeha niti spasa, tako da se ne smijemo zadovoljiti individualnom srećom, uspjehom i spasom”, istakao je muftija dr. Dudić.

Najbolji među nama su oni koji uspiju savladati sebe ukrotivši svoje strasti i čuvavši svoj jezik od ružnog govora, podsjeća nas predsjednik Mešihata.

“Braćo moja u dini islamu: “Nije junak onaj koji pobijedi drugoga, već je junak onaj koji savlada samoga sebe“, savjetuje nas Allahov miljenik Muhammed s.a.v.s. Danas je dan radosti i pobjede za junake, za one koji su u toku ramazanskog posta uskraćivali sebi slast jela i pića, koji su krotili svoje strasti i koji su čuvali svoj jezik od ružnog govora. Nažalost, nisu danas svi pobjednici, jer bilo je i onih koji nisu smogli snage i volje za post. Zato danas pobjednicima čestitam, a za nemarne učim dovu da im Uzvišeni Allah sljedećeg Ramazana, ako ga dožive, podari više hrabrosti.
Hrabrim i ustrajnim junacima i pobjednicima, draga srca, prenosim poruku njihovog Gospodara, koji u hadisi kudsiju veli: „O robovi Moji, koji ste radi Mene postili, vratite se (sa Bajrama) čisti od grijeha!“ Ali ih i upozoravam i pozivam da ostanu ustrajni i uspravni, jer se šejtani danas oslobađaju lanaca i okova, pri čemu će od svog vođe, prokletog Iblisa, dobiti uputu koja glasi: „Danas je Allah oprostio ummetu Muhammedovom, pa vam dajem zadatak da ih navedete na užitke, strasti i pijenje alkohola ne bi li tako Allahu mrski postali.“
Oni će nas pozivati sa mnogobrojnih kapija da uđemo u avlije harama. Zato, u ovom velikom danu, u ovoj našoj lijepoj džamiji, sa ovoga časnog mjesta pozivam sebe i vas – budimo od onih koji će, od danas pa nadalje, brojnim šejtanskim pozivima odlučno reći NE, baš onako kako smo i uvijek bili odlučni u presudnim trenucima kada je u pitanju bila odbrana Islamske zajednice, njenih svetinja i vakufske imovine”, dodao je muftija dr. Dudić.

Ključ uspjeha stoji u zahvalnosti – podsjeća nas muftija dr. Mevlud et. Dudić.

“Moramo češće biti zahvalni Allahu Uzvišenom na svim blagodatima kojima nas je počastio. Nadam se da nam je i ovaj Ramazan pomogao da bolje razumijemo stvari oko sebe, da shvatimo da smo odgovorni kako za sebe tako i za Zajednicu, da moramo djelovati kao promoteri dobra, a suprotstavljati i boriti se protiv svih pošasti, grijeha, devijacija i zala koji nas okružuju i njihovih nosilaca, ili ćemo, u suprotnom, izgubiti pravo na uživanje u Allahovim blagodatima i Njegovu milost.
I ovog Ramazana kao Zajednica položili smo ispit zrelosti kroz mnogobrojne humanitarne akcije i druge vrste solidarnosti, izlazeći u susret svima onima kojima je pomoć bila neophodna, ne gledajući na vjersku, nacionalnu i drugu pripadnost, a u kojima ste i Vi, cijenjeni džematlije, u velikoj mjeri učestvovali. Nismo zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, nismo zatvarali oči pred potrebama siromašnih i onih koji ne mogu živjeti od svoga rada ili uopće nemaju priliku da rade i da zarade za sebe i svoju porodicu. Nastojali smo da kroz humanitarne aktivnosti Islamske zajednice i Centra za humanitarni rad Hajrat pomoć u ramazanskim danima stigne u svaku kuću u kojoj je potrebna i na taj način donekle olakšamo život u ovim mubarek danima. Pored humanitarnih paketa sa životnim namirnicama i higijenom, stipendijom za jetime, uspjeli smo organizirati 60.000 iftara na teritoriji čitave Zajednice, od Priboja do Subotice. Ali zato imamo razlog da se istinski na Bajram radujemo i da budemo sretni, jer znajte da svaku noć kada sa svojom porodicom zanoćimo u svom domu na nebeska vrata zakuca na desetine dova za nas: od siromaha kojeg smo pomogli, od gladnog kojeg smo nahranili, tužnog kojeg smo razveselili, nesretnika kojem smo muke otklonili i jetima kojeg smo obradovali.
Zbog toga, sa pravom mogu reći da smo mi generacija koju je Uzvišeni Allah počastio da uradi sve što je u njenoj moći, u ovom vremenu i na ovom parčetu zemlje. Jer naš ibadet u mjesecu Ramazanu nas je podučio da je naša sreća u zadovoljstvu i sreći drugoga, da je naša sloboda u slobodi drugoga, da je naš mir i spokoj u sigurnosti i miru našeg brata, komšije i prijatelja”, podvlači muftija dr. Dudić.

Jaka i stanilna zajednica, kakva i jeste Islamska zajednica, ukazuje muftija dr. Dudić, ponos je svakog vjernika.

“Draga braćo, trideset godina je od uspostave Mešihata Islamske zajednice 1993. godine. Iza nas je trideset Ramazana u tom periodu i šezdeset Bajrama. Dug je to period. Sjetimo se na trenutak kako je Islamska zajednica izgledala tada, a pogledajmo kakva je danas. Allahu dž.š. smo zahvalni na Njegovoj neizmjernoj milosti kojom nas je počastio i pomoći koju nam je pružio. Islamska zajednica pripada narodu i ona je glas naroda. Ona ima svoje prijatelje, ali ima i one koji je ne vole, čak i one koji bi voljeli da je nema. Ne možemo, niti ćemo ikada moći zaboraviti 2007. godinu kada je napadnuta Islamska zajednica i kada je ovaj narod sa svojom ulemom položio ispit zrelosti, ne dozvolivši da se ono što je prije toga utemeljeno poruši i čast iskrenih vjernika i uleme oskrnavi. U ovom odabranom danu, kako to i dolikuje, po ko zna koji put ponavljam, iskreno: Vrata ove Zajednice – jedine legalne i legitimne na prostoru ove države, sigurne kuće svih pripadnika islama, širom su otvorena onoj našoj čeljadi koja su je napustila i otišla od svoje Zajednice, pokušavajući praviti svoju, paralelnu, nelegalnu i za sve muslimane i islam u Sandžaku i Srbiji štetnu organizaciju. Vaša Zajednica vas zove da se pokajete i vratite, da je nastavimo zajedno graditi i razvijati, da time omogućite da se kao braća jedni prema drugima ophodimo.
Zajednica djeluje u duhu Kur’ana, Sunneta i svojih normativnih akata. O njoj se može samo unutar tih okvira odlučivati. Različite politike trebaju biti u službi naroda. Dobre su onoliko koliko čine dobro tom narodu i u tome se trebaju natjecati. U suprotnom, bit će osuđeni na neuspjeh i poniženje. Sve će ovo proći: i vlast, i uticaj, i položaj, i snaga i život. Valja pred Uzvišenog Gospodara doći i račun polagati.
Ova Zajednica je, hvala Allahu, jaka i stabilna. Ona će opstati i nadživjeti sve nas – i one koji je brane i one koji je napadaju, isto onako kako je opstajala stoljećima prije nas i nadživjela sve one koji su je pokušali razoriti, poniziti ili u svoj servis pretvoriti. Ko god na nju danas ili sutra pokuša nasrnuti, neslavno i poniženo će završiti i ružan spomen o sebi generacijama koje dolaze ostaviti. Naš narod je prošlom stoljeću uglavnom bio okrenut Islamskoj zajednici i to je često bila jedina adresa kojoj se obraćao i kojoj se uopće mogao obratiti. To naslijeđe nosimo i danas. Naš narod je uvijek najbliži Islamskoj zajednici, jer je i ona najbliža njemu. To je prirodan ambijent u kojem živi naš narod”, upozorava muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Uslijedila i bajramska čestitka svim vjernicima.

“Bajramski dani koji su pred nama su dani nagrada i radosti za vjernike, ali i poruka svim ljudima da je u međusobnom poštovanju, zajedništvu, samilosti, toleranciji i ljubavi ključ našeg uspjeha. Stoga, bajramsku radost podijelimo sa našim najbližima, članovima porodica, prijateljima i komšijama. Posebno nastojmo u bajramskim danima unijeti radost u srca slabih, bolesnih, siromašnih i potrebnih naše pažnje i pomoći. U svoje lično ime, kao i u ime Mešihata Islamske zajednice u Srbiji sa ovog časnog mjesta, sa osobnim željama, svim muslimanima i muslimankama u Sandžaku, Srbiji i dijaspori čestitam bajramske mubarek dane želeći da ih provedete u miru, sreći i blagostanju”, završio je muftija dr. Dudić.

Uslijedilo je mubareklisanje ss prisutnim vjernicima, nakon čega je upriličen i tradicionalni bajramski prijem na FIS-u.

The post Centarlna bajramska svečanost održana u Hajrudin (Paričkoj) džamiji first appeared on SANA.

The post Centarlna bajramska svečanost održana u Hajrudin (Paričkoj) džamiji appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img