18.5 C
Novi Pazar

Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama u Palati Srbija svečano je dodijelila stipendije studentima teoloških fakulteta

Array

Published:

U Palati Srbija u Beogradu, 26.04.2023. godine, Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama pri Ministarstvu pravde R. Srbije upriličila je svečano potpisivanje ugovora za stipendiranje studenata visokoobrazovnih teoloških ustanova i okrugli sto na temu „Vjersko obrazovanje u 21. vijeku – perspektiva i usklađenost sa obrazovanjem u Republici Srbiji”, kojem su prisustvovali čelnici i predstavnici vjerskih zajednica.
Skupu su prisustvovali: predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, patrijarh srpski dr. Porfirije i nadbiskup beogradski monsinjor dr. Ladislav Nemet.
Tom prilikom, muftija Dudić dodijelio je zahvalnicu direktoru Uprave dr. Vladimiru Roganoviću za pomoć i podršku odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice na polju projektnog finansiranja i obezbjeđenja stipendija, kao i zlatnik dr. Feridu Buliću za sve što sa pozicije pomoćnika direktora Uprave čini za Islamsku zajednicu.

U svom obraćanju prisutnima direktor Roganović izrazio je istinsku radost što je domaćin ovakvog skupa koji govori o zajedništvu i međusobnom poštovanju, koji su simbol međuetničkog i međuvjerskog djelovanja.

 

“Istinska je radost biti domaćin ovakvog skupa. Sama ova slika pred našim očima koja se prenosi širom svijeta govori o zajedništvu. Međusobno poštovanje koje gajimo jedni prema drugima nije samo deklarativno, ono je do kraja iskreno. Simbol sloge, međuetničkog i međuvjerskog djelovanja. Šaljući poruku dobre volje nastavićemo da njegujemo duh zajedništva. To je put kojim ide Srbija”, kazao je direktor Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama dr. Vladimir Roganović.

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da vjera i teologija nisu samo nauke, već prije svega život u skladu sa Božjim zakonima i zapovijedima, te da kroz ovakve susrete osjećamo više od međusobne tolerancije jer smo braća.

“U izvornom smislu svog postojanja Univerzitet nije samo mjesto gdje se stiču ona vanjska znanja, ono služi kao mjesto za sticanje onog unutarnjeg znanja, duhovnog, onog što je i sam ethos. Vjera i teologija nisu samo nauke u redu drugih nauka, nego je vjera, prije svega, život u skladu sa Božjim zakonima i zapovjedima. Učinimo svoju vjeru svojim životom. I ne treba da čudi što smo se ovdje sastali i što se uvijek sastajemo, jer se slični pronalazimo. Između sebe osjećamo se više od onoga što i znači sama riječ tolerancija. Mi smo braća. Zato jedno veliko hvala i Upravi na ovom skupu, na odluci da se dodijele stipendije onim studentima koji se trude i koji su vrijedni i stiču uspjeh u svojim studijama”, kazao je patrijarh Portfirije.

Predsjednik Mešihata muftija Dudić je, između ostalog, naglasio: “Kažu da je teologija kraljica znanosti. To znači da su danas kraljevi i kraljice sa nama. Čast mi je biti dio ovog znamenitog ambijenta. Baš onako kako nas i Bog poziva da se okupimo oko zajedničke riječi. Na nama je velika odgovornost, možda i najveća u državi, zato nas što češće okupljajte. Mi ćemo, kao Islamska zajednica, kao muslimani u Srbiji, uvijek stremiti ka tome da generacije učimo da vole, a ne da mrze; da grade, a ne da ruše. U svetim knjigama stoji: ‘Ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni dragom Bogu.’ U ime Islamske zajednice hvala Vam.”

Nadbiskup Nemet je studentima poželio staze uspjeha i da zauvijek čuvaju ideal ljubavi prema znanju i knjizi u nadi da će se i u narednim vremenima ovako sastajati.

“Hvala Vam direktore Uprave, hvala Vladi Srbije. A vama, studenti, želim staze uspjeha i da zauvijek čuvate onaj ideal ljubavi prema znanju i knjizi. Nadam se da ćemo se i u narednim vremenima ovako sastajati”, kazao je nadbiskup Nemet.

Pomoćnik direktora uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama dr. Ferid Bulić ističe da podjednako vodi računa o svim građanima R. Srbije, studentima svih teoloških i bogoslovskih fakulteta.

“Ovim država pokazuje svoju odlučnost i ozbiljnost samim tim što ulaže u obrazovanje i pokazuje da samo znanje može biti budućnost na ovim prostorima i da samo zajedno možemo da gradimo društvo podjednakih šansi i naroda, te da uradimo ono što je dobro i pozitivnom energijom ukažemo da možemo bolje i više nego što je to bilo do danas”, istakao je dr. Bulić.

Uporedo sa održavanjem pomenutog okruglog stola, na kojem su čelnici i predstavnici vjerskih zajednica razgovarali sa direktorom i predstavnicima Uprave o aktuelnim izazovima sa kojima se suočavaju vjerske zajednice u Srbiji, te modelima njihovog prevazilaženja, upriličena je i panel diskusija na kojoj su učestvovali studenti vjerskih fakulteta, dobitnici stipendija.

SANA

The post Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama u Palati Srbija svečano je dodijelila stipendije studentima teoloških fakulteta first appeared on SANA.

The post Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama u Palati Srbija svečano je dodijelila stipendije studentima teoloških fakulteta appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img