18.5 C
Novi Pazar

Zukorlić postavljao pitanja premijerki i ministrima

Array

Published:

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik Usame Zukorlić zatražio je danas od premijerke Ane Brnabić i ministara u Vladi Srbije odgovore na neka od gorućih pitanja u Sandžaku.

Zukorlić podsjetio na gubitak dva života tokom posljednjih obilnijih padavina u Novom Pazaru, te da se na korićenje rijeka Raške, Jošanice i Trnavice, čeka duže od 15 godina, uz nova obećanja i odlaganja.

Zukorlić aktuelizirao pitanje otvaranja graničkog prijelaza koji bi povezao opštine Tutin i Petnjica.

– Mještani koji žive na Pešteru traže od Vlade Srbije odgovor da li je nešto preuzeto na otvaranju prijelaza koji bi se nalazio između sela Đerekare, opština Tutin, Srbija i sela Savin bor, opština Petnjica, Crna Gora, jer porodice koje su porodično vezane imaju težak život jer moraju da kruže kroz tri opštine kako bi imale međusobnu vezu. Ono što sam dobio kao informacija od predstavnika SPP u Crnoj Gori, jeste da je Vlada Crne Gore odradila svoj dio po pitanju otvaranja graničnog prijelaza, ja pitam da li je Vlada Srbije informisana o ovom pitanju i da li će nešto uraditi povodom toga, pitao je Zukorlić.

Predsjednica Vlade Ana Brnabić je odgovorila:”Nemam tu informaciju, pošaljite nam i pogledaćemo, svako stvaranje prijelaza košta i nije jeftina, ali ćemo vam dati odgovor u najkraćem mogućem roku”.

Ministarka Jelena Tanasković je obavijestila Zukorlića da će u narednih mjesec dana biti raspisan tender za korićenje rijeka, te da se trenutno radi na izvještaju prema Svjetskoj banci koja je odobrila kredit za ovaj projekat u vrijednosti od sedam miliona eura.

– To znači da će radovi na korićenju otpočeti u narednih dva do tri mjeseca, kazala je ministarka Tanasković.

U nastavku sjednice, Zukorlić je od premijerke Ane Brnabić i ministra Gorana Vesića zatražio odgovore na pitanja koje sa odnose na izgradnju džamije u Novom Priboju, te izgradnju saobraćajnice koja bi spojila Prijepolje i Sjenicu.

– Zanima me šta je preduzeto, ranije ste obećali da će Vlada Srbije preduzeti sve što je u njenoj moći da riješi taj problem.

Premijerka je, odgovarajući na pitanje o džamiji u Novom Pazaru, kazala da u ovom trenutku provjerava sa Republičkom direkcijom za imovinu dokle se stiglo u rješavanju ovog problema, te istakla da se na tome aktivno radi.

Ministar Goran Vesić kazao da postoji ideja povezivanja Sjenice i Prijepolja u vezi sa prolaskom novog autoputa koji će graditi od Požege prema Crnoj Gori.

– Pošto će taj autoput ići preko Peštera, onda postoji potreba da se građani Prijepolja povežu na taj autoput. U ovom trenutku je završeno projektovanje do Duge Poljane i u okviru projektovanja autoputa insistirali smo na tome da se urade projekti i za pristupne saobraćajnice, kako bi na autoput bila povezana i susjedna mjesta. Znači, da kroz projekat puta koji se radi ka Crnoj Gori biće planirano i povezivanje Prijepolja i Sjenice.

Vesić najavio i završetak obilaznice oko Novog Pazara, te projektovanje brze saobraćajnice Kraljevo-Novi Pazar.

– To će biti dio projekta nove brze saobraćajnice Kraljevo-Novi Pazar čije je projektovanje počelo prije mjesec i po dana. Mi očekujemo da ćemo do proljeća sljedeće godine imati spreman projekat i da ćemo tada moći da radimo na samoj gradnji te brze saobraćajnice.

Zukorlić se zahvalio na odgovorima, kazavši da su u Sporazumu koji su postigle SPP i SNS infrastrukturni projekti jako važni, te da ga raduje najavljeno povezivanje Prijepolja sa autoputem i Sjenicom.

– Takvi projekti su od važnosti za naš narod. Mi samo kroz takve projekte možemo zadržati ljude.

Po pitanju korićenja rijeka, Zukorlić kazao da je krajnje vrijeme da se taj projekat realizira.

– Da se ne desi da opet na kraju godine dobijemo informacije da čekamo sljedeću godinu za korićenje rijeka Raške, Trnavice i Jošanice jer su mještani zaista ugroženi.

Zukorlić kazao da bi granični prijelaz između Tutina i Petnjice poboljšao ekonomske prilike na Pešteru, te da će dostaviti sve informacije potrebne za ovaj projekat.

The post Zukorlić postavljao pitanja premijerki i ministrima first appeared on SANA.

The post Zukorlić postavljao pitanja premijerki i ministrima appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img