19.8 C
Novi Pazar

Treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina održan u Kragujevcu

Array

Published:

Nakon treninga održanih početkom nedelje u Subotici i Novom Sadu, danas 27.4.2023. godine u Kragujevcu je održan treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina na temu organizacionog i finansijskog menadžmenta. Treningu u Kragujevcu prisustvovali su predstavnici nacionalnih saveta bošnjačke, bugarske, vlaške, makedonske, aškalijske, albanske, ruske i goranske nacionalne manjine.

„Danas smo u Kragujevcu sa još osam nacionalnih saveta nacionalnih manjina obavili obuke koje se odnose na organizaciju i finansijsko funkcionisanje nacionalnih saveta. Sa današnjim obukama završene su obuke za 24 nacionalna saveta koliko ih ukupno ima u Republici Srbiji. Drago nam je da su se predstavnici nacionalnih saveta odazvali u velikom broju i da sa ovih obuka mogu poneti nova primenjiva znanja u organizaciji i radu nacionalnih sveta nacionalnih manjina. Cilj Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je da nacionalni saveti nacionalnih manjina budu najviše predstavničke institucije nacionalnih manjina u punom kapacitetu, koje će zajedno sa republičkim, pokrajinskim i lokalnim organima vlasti doprineti da prava manjina u Republici Srbiji budu na najvećem mogućem nivou”, rekao je državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog prof. dr Rejhan Kurtović.

Treninzi su realizovani u sklopu projektnih aktivnosti „Podrške jačanju vladavine prava u Srbiji“ zajednički finansirane od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju, implementiranih od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), odnosno projekta Zaštita manjina u procesu pristupanja EU koji realizuje Evropski centar za manjinska pitanja u saradnji sa GIZ i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Cilj treninga bio je da predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina omogući unapređenje svakodnevnog funkcionisanja tako što će pružiti potrebna znanja i praktične načine za obavljanje svakodnevnih zadataka i ovlašćenja i poboljšati razumevanje finansijskih propisa koji se odnose na funkcionisanje nacionalnih saveta. Učesnicima su takođe podeljeni materijali koji će im koristiti u svakodnevnom radu saveta, pružiti im praktične informacije i preporuke za prikupljanja sredstava kroz projekte, ali i razjasniti upravljanje rashodima i finansijsko izveštavanje.

Treninzi su se sastojali iz prvog dela koji je posvećen organizacijskom i drugog dela posvećenog finansijskom menadžmentu, kao i diskusije koja je imala za cilj da omogući učesnicima da podele konkretne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu i dobiju preporuke na koji način da ih prevaziđu. Treninge su vodili eksperti iz ove oblasti, uključujući i predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Izvor: minljmpdd.gov.rs

The post Treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina održan u Kragujevcu first appeared on SANA.

The post Treći po redu trening za nacionalne savete nacionalnih manjina održan u Kragujevcu appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img