25.1 C
Novi Pazar

Veliki dan za vjernike u Bremenu – svečano otvorena Upravna zgrada sa mesdžidom

Array

Published:

Poseban dan za vjernike u Bremenu. Svečano je otvorena Upravna zgrada i mesdžid džemata IGBD Bremen. Bošnjaci su ovim dobili velelepni centar koji će genaracijama u budućnosti biti mjesto okupljanja, sticanja znanja i oplemenjivanja duša vjerom.

Svečanom otvaranju prisustvovala delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena muftijom novosadskim Nedžad ef. Hasanovićem, a koju je još činio i direktor CHR Hajrat Mirsad ef. Bećirović. Pored njih, na svečanosti prisustvovala i delegacija Rijaseta IZ-e u Crnoj Gori predvođena reisom Rifatom ef. Fejzićem, kao i glavni imami njemačkih regija, imami, te predsjednici brojnih udruženja.

U uvodnoj riječi prisutne je poselamio i o projektu u Bremenu govorio imam ovog džemata Aid ef. Ziljkić. Posebno podsjetio na zahvalnost onima koji su ponijeli najveći teret na svojim plećima kako bi Upravna zgrada sa mesdžidom ovako sjajno zablistala.

Među posebnim gostima večeri i hfz. Haris ef. Kalač, imam IKC Sandžak u Dortmundu.
U svom obraćanju posebno je potencirao važnost jedinstva u safu, međusobne bratske ljubavi i poštovanja, te sloge u nakani da se Allahove kuće podižu i održavaju. Džematski odbor u Bremenu sa svim svojim članovima idealan je primjer kako se to radi – podvukao je on.

Ispred IZBNJ prisutnima se obratio član Upravnog Mustafa ef. Hadžić. Prenio je selame glavnog imam IZBNJ-e Aldina ef. Kusura. Nikada se više, ističe on, nije govorilo o jedinstvu. Na jedinstvu se, podvlači, djelom mora raditi.

Ispred Šure u Bremenu obratio se predsjednik Murat Čelik, poselamiši skup.
Delegacija organizacije Mili Güröš prisustvovala je ovom nesvakidašnjem skupu. Prisutne je poselamio Ekrem Komurdžu, koji je nakon toga dodijelio i prigodan poklon predsjedniku džemata u Bremenu Salku Lekpeku.

Poseban gost ovog skupa bio je umjetnik iz Novog Pazara Hamza Škrijelj koji je svojim numerama uljepšao manifestaciju.

Muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović podsjetio je na važnost trajne sadake, trajnih hajrata. Svako ko je učestvovao u izgradnji ovog hajrara do Sudnjeg dana imaće nagradu – nagradu od svake učinjene sedžde. Ovaj Islamski centar u Bremenu, navodi muftija Hasanović, uspostavljen je na halalu, pa će i biti simbol sloge i bereketa do Sudnjeg dana.

Reis IZ-e u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić sa delegacijom bio je gost ove manifestacije. U obraćanju okupljenima poručio je da Bošnjaci u dijaspori moraju ostati na kursu istine. Ove generacije, navodi, postavile su dobar temelj povezanosti sa maticom. Kroz godine koje dolaze treba ga očuvati.

Uslijedila je i dodjela zahvalnica džematima i pojedincima koji su pomogli da se ovaj Islamski centar i Bremenu otkupi i svečano zablista.
“Ko nije zahvalan ljudima – nije ni dragom Stvoritelju”, poruka je sa svečane dodjele zahvalnica, priznanja i poklona.
A najvrijedniji otišao je u ruke dugogodišnjeg imama džemata u Bremenu Muharemu ef. Šemsoviću. Džematski odbor na čelu sa predsjednikom Salkom Lekpekom i imamom Aid ef. Ziljkićem odlučio je da ga iznenadi poklon umrom.

Nakon svečanog dijela, nekoliko stotina prisutnih nastavilo je druženje uz ručak i muhabet, dok je ambijent upotpunio Hamza Škrijelj izvjedbom kasida.

The post Veliki dan za vjernike u Bremenu – svečano otvorena Upravna zgrada sa mesdžidom first appeared on SANA.

The post Veliki dan za vjernike u Bremenu – svečano otvorena Upravna zgrada sa mesdžidom appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img