35 C
Novi Pazar

Održana Skupština Klubova mladih istraživača Sandžaka

Array

Published:


Na skupštini Kluba mladih naučnika i  istraživača Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka jednoglasno je usvojena dnevna angenda.

Tačke dnevnog reda na skupštini su programski ciljevi KMIS-a, donošenje odluke o osnivanju i tekst Delegacije klubova mladih istraživača, izbor predsjedništva KMIS-a i koordinatora, izbor predstavnika KMISA u UO IHDAS-a i rasprava i obraćanje predsjenika klubova.

Na početku prisutnima se obratio direktor Instituta akademik Šerbo Rastoder. On dodaje da ideja koja je nastala spontano, prije šest mjeseci dobija značaj .

Često boraveći u inostranstvu, Rastoder naglašava da je mladim ljudima ideal otići, a kazna ostati.

“U tom smislu smo inicirali osnivanje kluba mladih istraživača. Sa predsjednicima klubova došli smo do jednog saznanja, a to je da među nama ima kvalitetnih, mladih i obrazovanih ljudi”, ističe Rastoder.

On dodaje da je spremam da sa svojim članovima, mladim istraživačima pruži pomoć i podršku.

“U svojim lokalnim sredinama radićete na pitanjima i temama koje prije svega vas zanimaju, zatim u okviru tog rada imaćete i našu pomoć, onoliko koliko je to moguće i naša druženja će biti češća, organizovanija i produktivnija” rekao je direktor Instituta za historiju, demografiju i antopologiju Sandžaka.

Gostima se obratila i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr Misala Pramenković. Kako je kazala sa pozicije predsjenice bila je u prilici da posjeti najviše zvaničnike, vjerske velikodostojnike, kao i predstavnike u državnim institucijama.

“Prilikom prvog prijema kod resornog ministra, minidtra za ljudska i manjinska prava, gdje smo se svi predstavili kao osobe koje vode nacionalne savjete, gdje su predsjednici i predstavnoci nacionalnih savjeta istakli činjenicu i zadovoljstvo da njihove matične države stoje iza njih i da je od suštinskog značaja odnos Srbije sa Mađarskom, Hrvatskom i drugim zemljama, mi iz BNV, nažalost se nismo mogli pohvaliti, čak nisam spomenula tu činjenicu, jer mi pravno nemamo osnova niti bilo kakvu vrstu saradnje sa našom Maticom i to je tužno i poražavajuće”, istakla je Pramenkovićeva.


Predsjenica je dodala da nam najbolji pokazatelj rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić, koji je brinuo o Sandžaku i pokazivao svoj interes za našu Maticu.

“Energija ovih mladih ljudi se osjeti i nadam se boljitku i svetlijoj budućnosti”, zakljucila je Pramenkovićeva.

Naučni centar Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Novom Pazaru nosi naziv „Vakuf znanja“ akademika Muamera Zukorlića.

SANA-Aiša Alić

The post Održana Skupština Klubova mladih istraživača Sandžaka first appeared on SANA.

The post Održana Skupština Klubova mladih istraživača Sandžaka appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img