35 C
Novi Pazar

Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović govorio na predstavljanju knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“

Array

Published:

Prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, govorio je 27.4.2023. godine na predstavljanju publikacije „Jedni smo drugima na dobro dati“, koju su objavili Fondacija Konrad Adenauer Srbija i Forum za religiju, medije i kulturu sećanja. Reč je o zborniku „devet razgovora o sebi i svima nama“ autorke Jelene Jorgačević Kisić.

„Republika Srbija je multinacionalna država u kojoj živi 24 nacionalne manjine, koje su disperzirane po celoj državnoj teritoriji. Na različitost gledamo kao na veliki potencijal naše države, most spajanja, povezivanja i ujedinjenja. Suživot, saradnja i dobrosusedski odnosi su ključni faktor blagostanja i napretka našeg društva. U tom smislu, moramo se upoznavati jedni sa drugima, komunicirati, voditi dijalog, razmenjivati svoja znanja, predstavljati svoje specifičnosti i posebnosti i naročito poštovati jedni druge. U suprotnom, nekomunikacija i neupoznavanje dovode do stvaranje predrasuda, tabua i stereotipa, iz kojih se stvaraju strahovi ili mržnje koje, pre ili kasnije, prouzrokuju različite probleme ili dovode do eskalacije sukoba“, rekao je državni sekretar Kurtović.

„Poučeni lošim iskustvima iz prošlosti, usmereni ka boljoj i prosperitetnoj budućnosti, sebi više ne smemo dozvoliti da naše različitosti budu kamen spoticanja i izvor sukoba. Jer kako i sam naslov ovog zbornika kaže Jedni smo drugima na dobro dati, to i zaista jeste tako. Ovo je snažna poruka u kojoj se nalazi esencija percepcije naših budućih odnosa i suživota. Garancija takvih odnosa jeste i ovaj večerašnji skup koji je okupio na jednom mestu najviše verske velikodostojnike crkava i verskih zajednica. Oni, kao najveći autoriteti u svojim verskim zajednicama, i svi drugi društveni faktori, moraju dati svoj doprinos u izgradnji novih društvenih odnosa zasnovanih na dijalogu, pomirenju, suživotu i toleranciji, uz stalno podsećanje da smo jedni drugima za dobro dati“, zaključio je državni sekretar.

On je na kraju obraćanja podvukao da „Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog daje punu podršku ovakvim i sličnim inicijativama i stavlja se na raspolaganje svim akterima koji teže izgradnji savremenog društva zasnovanog na poštovanju različitosti i suživotu.“

Na skupu su govorile istaknute ličnosti, crkveni velikodostojnici sve tri veroispovesti, pravoslavne, katoličke i muslimanske, od kojih su neki i sagovornici u zborniku.

 

 

The post Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović govorio na predstavljanju knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“ first appeared on SANA.

The post Državni sekretar prof. dr Rejhan Kurtović govorio na predstavljanju knjige „Jedni smo drugima na dobro dati“ appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img