18.5 C
Novi Pazar

Dr. Pramenković: Bošnjaci na izazove moraju odgovoriti samopoštovanjem

Array

Published:

Za Bošnjake jedan od najznačajnijih blagdana je 11. maj, Dan bošnjačke zastava. Poziva na zajedništvo jer se jedino tako može raditi na boljitku, prosperitetu, ostvarivanju i afirmaciji individualnih i kolektivnih prava u Sandžaku i Republici Srbiji, kaže predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća nakon tradicionalnog podizanja zastave na jarbol uz intoniranje himne.

Ukoliko zajedno stanemo ispod ovog bajraka imat ćemo zakon i zaštitu i uživat ćemo u njegovom hladu. Samo zajedno možemo čvrsto držati i visoko podići ovaj bajrak jer bajrak kakav je sandžački ne zaslužuje da se drži nisko, kaže dr. Misala Pramenković predsjednica BNV.

Bošnjaci i Bošnjakinje trebaju razvijati svijest o nacionalnim vrijednostima ne zaboravljajući historiju.

Bošnjaci na svoju tegobnu historiju koja je obojena pokušajima asimilacije, nipodaštavanja, negiranja, moraju odgovoriti sviješću o sebi, samopoštovanjem, samopouzdanjem, dostojanstvom, cijeneći ono što mi zapravo jesmo.

Najveći izazov u savremenim trendovima  globalizacije je sačuvati identitet s čim se najviše susreću Bošnjaci u dijaspori.

U obavezi smo da insitucionalno i pojedinačno radimo na tom polju kako bismo i njima olakšali da svoje identitete, i nacionalni i kulturni, i vjerski i jezički, uspiju očuvati u mnoštvu drugih različitosti.

Podsjeća da Bošnjaci ovaj 11. maj dočekuju u svjetlu tragedija ističući da zajednički treba popraviti ambijent u kojem živimo.

The post Dr. Pramenković: Bošnjaci na izazove moraju odgovoriti samopoštovanjem first appeared on SANA.

The post Dr. Pramenković: Bošnjaci na izazove moraju odgovoriti samopoštovanjem appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img