18.5 C
Novi Pazar

Usvojen rebalans budžeta grada Novog Pazara sa novim zaduženjem građana

Array

Published:

Skupština Novog Pazara prihvatila je prijedlog da se lokalna samouprava zaduži za 250 miliona dinara i usvojila prvi rebalans budžeta za ovu godinu. Gradonačelnik Nihat Biševac ocijenio je da je Novi Pazar jedan od najmanje zaduženih gradova u Srbiji, te da će se sredstva dobijena od kredita utrošiti za putnu infrastrukturu

“Ekonomska situacija u svijetu je teška, ali pored svega trudimo se da budžet bude realan, da raste iz godine u godinu, a da sredstva budu iskorišćena po prioritetima, u korist građana. Potrebe građana su sve veće, grad se širi, raste broj stanovnika”, poručio je Biševac.

Opozicioni odbornici kritikovali su odluku navodeći da zaduživanje nije domaćinsko ponašanje, te da je u pitanju “predizborni kredit”.

“Dajte nam pauzu od sat vremena da odmorimo malo, pošto vidim da jedan dobar dio odbornika, ljudi iz Gradskog vijeća spavaju, ne prate diskusije, toliko je atmosfera uspavana kao da nam je sve potaman, kao da nam je sve na mjestu. To je zaista žalosna slika ambijenta u kojem se nalazimo kojeg kreiraju značajni činioci u našem društvenom i javnom životu grada. Pet minuta čekamo izvjestioca za izmjenu budžeta, ne možete da se nagodite ko vam je izvjestioc za kreditno zaduživanje, šta to krijete ne znam? Odmah ste nas izvukli za jezik da sumnjamo i da pričamo nešto što ne bismo rekli u ovom momentu. Ranije sam isticao moj utisak da nešto nije uredu sa funkcionisanjem Gradske uprave u Novom Pazaru, isticao sam mnogo puta da je gradonačelniku mjesto u prvom redu, kao što je i ranije bio slučaj, da sjedi sa nama, da sluša naše diskusije i odgovara na naša pitanja, a ne da ga krijete negdje u ćošku gore. To je prvi čovjek našeg grada, to je vaš vođa, lider, njemu je mjesto ovdje, zašto ga krijete? Šta to nije dobro u komunikaciji u organima lokalne samouprave? Recite slobodno ljudima, jer mi to primjećujemo. Ne znam koliko ste svjesni toga?”, kazao je predsjednik GO SPP-a Novi Pazar Sead Redžović.

“Kad se asfaltira bilo koja ulica, kad se sprovede bilo koji projekat – sa zastavama SDP-a se obilaze naselja, plate za koje vi planirate u budžetu se daju ljudima koji se zapošljavaju samo kao članovi te stranke… Itekako je politizovano sve. Ja opet kažem – računamo da niste iz te branše pa se mnogo i ne ljutimo na vas, a ako jeste vi nam to recite pa ćemo i prema vama imati drukčiji tretman. Jer kad dođu izbori – gospoda koja ovdje sjedi kaže: “Mi smo novcem građana Novog Pazara uradili to i to, glasajte za nas. Ako ne glasate – nikada vam nećemo ništa uraditi”. Imamo i te primjere. A inače po svojoj prirodi budžet je najvažniji politički akt u jednoj lokalnoj samoupravi koji definiše plan razvoja jedne lokalne samouprave za jedan vremenski period. Gospodina izvjestioca je postavila politika na tu funkciju i on ovdje zastupa interese te politike. Onda ćemo, pošto je tako, mi od njega tražiti odgovornost kada se realizuju ovi projekti. Ako vidimo jednog člana SDP-a da dođe i kaže: “To smo mi uradili”, onda ćemo mi ovdje doći i tražiti da kaže šta se to desilo. Ako još jednom čujemo da je neko zapošljen samo zato što je član vladajuće stranke – i to ćemo ga pitati. Nemojte da nam, što bi mlađi rekli, “fašati mozak”. Dosta je bilo više stvarno”, kazao je odbornik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj.

Glasovima većina usvojena je i prva izmjena budžeta za 2023. godinu kojom je predviđeno da se u gradsku kasu slije 3,64 milijarde dinara, dok su planirani rashodi 3,81 milijardu dinara, odnosno, budžetski deficit od 167 miliona dinara.

Obzirom da skupštinska većina nije odala počast žrtvama masakra u Beogradu i Mladenovcu, odbornik SPP-a Jonuz Džanković od prisutnih je zatražio da se minutom šutnje sjete onih koji su živote u masakru izgubili.

 

The post Usvojen rebalans budžeta grada Novog Pazara sa novim zaduženjem građana first appeared on SANA.

The post Usvojen rebalans budžeta grada Novog Pazara sa novim zaduženjem građana appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img