35 C
Novi Pazar

SPP poziva vlast u Novom Pazaru – Za obnovu Ejup-begove džamije aplicirajte u Ministarstvu za ravnomjerni regionalni razvoj

Array

Published:

Predsjednik odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Sead Redžović pozvao je predstavnike Grada Novog Pazara da u Ministarstvu za ravnomjerni regionalni razvoj apliciraju za projekat u vezi obnove Ejup-begove džamije.

Redžović podsjetio na obećanje lokalne samouprave Novog Pazara iz 2019. godine da će pružiti administrativnu i stručnu pomoć i podršku obnovi Ejup-begove džamije, ali do toga još uvijek nije došlo.

– Evo vam konkretan projekat. Obzirom da ste se 2019. godine dogovorili sa čelnicima Islamske zajednice da gradite, da obnovite Ejup-begovu džamiju evo vam konkretan projekat iz oblasti obrazovanja, kulture i turizma – da tražite i da dobijete sredstva u ukupnoj vrijednosti od 325 miliona dinara. Ministarstvo sa našim ministrom, ministrom koji je dobio legitimitet iz ovoga grada, od ovih ljudi, građana Novog Pazara i Sandžaka. Tražite ljudi, trebaju nam sredstva, nemate novca, evo izvolite. Umjesto da preko projekata aplicirate i dobijete sredstva, vi podižete kredite koje će neko nekada vraćati u budućnosti. Nije to dobar, nije to domaćinski odnos prema građanima Novog Pazara i prema novcu koji oni izdvajaju. Kako ćete pred oči njima, šta ćete im sutra obećati u kampanji, šta ćete im reći iznova? Most u Šutenovcu ste započeli pred kampanju za BNV. Šta je sa njim? Čekate nove izbore. Nije to pošteno ljudi, nije korektno prema građanima da ih spuštamo na takav nivo, da ih ucjenjujemo, ponižavamo i varamo na jedan bukvalan način. Molim vas, ova politika nije dobra, vidite šta proizvodi sve u školama, na ulicama, u bolnicama, u porodicama, u kućama. Moramo prestati sa ovim načinom vođenja grada i odnosu prema ljudima koji su vam dali povjerenje, kazao je Sead Redžović.

Historijat Ejup-begove džamije

U 16. stoljeću sagrađena je Ejup-begova džamija koja se još naziva i Madeni Sinan džamija, po svom graditelju Madeni Sinanu. Ejub-beg je, kasnije, bio njen obnovitelj, pa je ponijela i njegovo ime. Ovo je inače bila džamija manjih dimenzija, niskog minareta, čiji je donji dio bio od kamena, a gornji od drvene konstrukcije. Nalazila se u Agar mahali i imala vrlo lijepe ćilime.

Džamija se nalazila na mjestu gdje je danas Dom kulture. Porušena je od strane komunističkih vlasti 1959. godine.

The post SPP poziva vlast u Novom Pazaru – Za obnovu Ejup-begove džamije aplicirajte u Ministarstvu za ravnomjerni regionalni razvoj first appeared on SANA.

The post SPP poziva vlast u Novom Pazaru – Za obnovu Ejup-begove džamije aplicirajte u Ministarstvu za ravnomjerni regionalni razvoj appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img