25.1 C
Novi Pazar

Upriličena Osnivačka skupština BNF Luksemburga

Array

Published:

U subotu veče, 6. maja, u svečanoj sali elitnog “Le Royal” hotela u starom dijelu grada Luksemburga, upriličena je Osnivačka skupština Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) Luksemburga.

Mnogobrojnim prisutnima najprije su se prigodnim riječima obratili predstavnici odbora BNF-a iz nekoliko evropskih zemalja. – Harun Merdić iz Njemačke, zatim Nermin Širbić iz Švedske, te Ramiz Radonjica iz Danske.

Uslijedilo je obraćanje predstavnika Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), Kerima Hadžića. U svom govoru, Hadžić je na vrlo elokventan i sadržajan način predstavio publici rad i djelovanje SBK sa sjedištem u Sarajevu. – Nakon primjetnog zatišja od nekoliko godina, SBK je u zadnjem periodu – prisutni su bili u prilici da saznaju – realizovao i inicirao nekoliko važnih projekata, za čiju konkretizaciju je presudna podrška institucija poput Bošnjačke nacionalne fondacije.

Odgovornost predsjednika odbora BNF Luksemburga povjerena je hafizu Zikretu ef. Mustafiću, uglednom imamu Islamskog centra “Gazi Isa-beg” iz luksemburškog grada Eša. Za sekretara je izabran Meldan Kalač, a za blagajnika Hasim Skenderović. Preostali članovi odbora luksemburškog BNF-a također su ugledni članovi bošnjačke zajednice u Luksemburgu, Salih Ramić, Dejvid Ramdedović, Elsan Kalač i Jasmin Jahić.

Nakon prigodnog obraćanja novoizabranog predsjednika BNF Luksemburga, hafiza Zikreta ef. Mustafića, koje ćete moći da pogledate u video prilogu koji ćemo objaviti naknadno, prisutnima se obratio aktuelni predsjednik centrale BNF, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

U svom nadahnutom govoru, muftija Kujević je pojasnio da je odgovornost predsjednika BNF-a preuzeo na zahtjev rahmetli Muftije, 2019. godine. Tome je prethodilo nezavidno stanje u kojem se našla BNF, sa budžetom od 2’700 konvertabilnih maraka i maltene pred gašenjem. Uprkos navedenom, zahvaljujući uloženim nemalim naporima, danas je stanje u BNF-u, sasvim drugačije i itekako pozitivno, a tome svjedoči i cjelokupan ambijent koji je vladao na Osnivačkoj skupštini BNF-a u Luksemburgu.

Da je uprava BNF Luksemburga već na samom početku zadobila itekako značajno povjerenje prisutnih Bošnjaka i Bošnjakinja, najbolje svjedoči činjenica da se iste večeri na plaćanje mjesečne članarine obavezalo nešto manje od 100 prisutnih osoba. – Sredstva koja će se transparentno i namjenski trošiti za finansiranje projekata od nacionalnog i državnog značaja.

Moderator svečanosti bio je Faruk Ličina.

        

The post Upriličena Osnivačka skupština BNF Luksemburga first appeared on SANA.

The post Upriličena Osnivačka skupština BNF Luksemburga appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img