18.5 C
Novi Pazar

SVEČANO OTVOREN DVANAESTI MAJ MESEC MATEMATIKE POD NAZIVOM „STVARNOST OČIMA VELIKIH PODATAKA“

Array

Published:

Dvanaesti po redu Maj mesec matematike (M3) u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, svečano je otvoren  u Silosima Beograd, na Dorćolu, uz prisustvo dr Jelene Begović, ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, partnera događaja i brojnih drugih zvanica.

Na otvaranju manifestacije publici su se obratili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke, direktor Matematičkog instituta SANU dr Zoran Ognjanović, direktor Instituta BioSens prof. dr Vladimir Crnojević, v.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju prof. dr Dubravko Ćulibrk i Danijela Vučićević, rukovoditeljka Sektora programskih aktivnosti CPN-a i programska direktorka manifestacije M3.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što večeras imam priliku da prisustvujem otvaranju jedne ovako značajne manifestacije. Matematika je u osnovi svega, a danas više nego ikada u osnovi naših života, iako možda nismo toga svesni. Naša deca ostvaruju sjajne rezultate na velikim svetskim matematičkim takmičenjima i zato je važno da nastavimo da promovišemo nauku kroz ovakve događaje“, poručila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Maj mesec matematike izrastao je u najveću naučnopopularnu manifestaciju u našoj zemlji, a ovogodišnji program predstaviće posetiocima kako se veliki podaci koriste u svakodnevnom životu i u najrazličitijim oblastima nauke i privrede, kao i u medicini i u zdravstvu.

Tokom trajanja meseca matematike, oni koji posete Silose moći će da se udube u istoriju, prirodu i širinu primene velikih podataka, da postave pitanja o njihovoj dostupnosti i etici korišćenja i otkriju kako su se veliki podaci transformisali i unapredili oblasti kao što su nauka, zdravstvo, finansije, sport i mnoge druge. M3 prikazuje upotrebu takvih podataka u praktičnoj primeni kroz pametnu poljoprivredu, kompjutersku analizu ljudskih emocija uživo kroz upotrebu veštačke inteligencije, uticaj i sprečavanje različitih bolesti i prikaz predviđanja klimatskih promena uživo sa satelita korišćenjem velikih podataka.

„U ovom trenutku, kada se u Srbiji razvijaju i otvaraju novi istraživačko-razvojni instituti, Naučno-tehnološki parkovi, kada je tu jaka podrška nauci i inovacijama kroz Fondove, kao i kada je u planu otvaranje kampusa kakav će biti BIO4, čini se da nikada nije bilo potrebnije promovisati dostignuća naše nauke i domaćih istraživača. To je i zapravo misija Centra za promociju nauke: da bude spona između građana i naučne zajednice i da prevede ovako kompleksne naučne teme u jednostavan i razumljiv sadržaj, da bi građani razumeli kako naučna istraživanja doprinose da njihovi životi sutra budu bolji“, rekla je na otvaranju dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Osim toga, u okviru programa biće prikazana i izložba „Žene u STEM-u“ koja vodi posetioce kroz naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, koje su dale ili i dalje pružaju revolucionarni doprinos ovim oblastima, često uz velike izazove da savladaju društvena očekivanja u sredini u kojoj žive i rade.

Vrata Silosa i manifestacije Maj mesec matematike, biće otvorena svima koji žele da saznaju nešto više o ovim temama svakog dana, osim ponedeljkom, od 11 do 21 čas, sve do 4. juna.

The post SVEČANO OTVOREN DVANAESTI MAJ MESEC MATEMATIKE POD NAZIVOM „STVARNOST OČIMA VELIKIH PODATAKA“ first appeared on SANA.

The post SVEČANO OTVOREN DVANAESTI MAJ MESEC MATEMATIKE POD NAZIVOM „STVARNOST OČIMA VELIKIH PODATAKA“ appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img