35 C
Novi Pazar

U Prijepolju održana promocija knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“

Array

Published:

U okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, Bošnjačko nacionalno vijeće organiziralo je promociju knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“ autora prof. dr. Hivza Gološa.

Na promociji su govorili recenzenti dr. Ahmed Bihorac i dr. Kemal Džemić, a prisutnima se obratio i autor knjige prof. dr. Hivzo Gološ.

On je tom prilikom istakao da je nama Bošnjacima najpotrebnija naučna istina.

“Nama Sandžaklijama je najpotrebnija naučna istina. Svako ima svoju i može on da priča svoju istinu na svoj način alia ko nije to naučna istina, nemamo velike koristi. Šta je ovdje prioritet? Prioritet je da nalazimo novo, a šta nam je to pto je manjkavo u našim radovima, našim istraživanjima? Fotografije su veoma malo očuvane. Suočavamo se svakodnevno da nađemo neku fotografiju, a to je i ova fotografija koja je na današnjim koricama, par dana prije objavljivanja je pronađena. Svi znamo da je ukras naših dama veo, zar, peča i feredža ali i one koje ne nose zar i peču imaju ukras, a to je pletenica. U osmanlijskom carstvu pletenica, ali naučna pletenica, ima posebno mjesto. Vama nudimo još jedan izazov da se ovom temom pozabavite.”

Prisutnima se, pored autora i promotora, obratila i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Misala Pramenković.

„Ovo je studija koja historijski, naučno i objektivno rasvjetljava jedan važan segment našega identiteta, a mnogo je toga potrebno rasvijetliti iz naše prošlosti što prvo, lično nama, nije do kraja jasno, a onda i ne možemo predstaviti drugima. Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku. Ova odrednica „u Sandžaku“ je mnogo važna, jer kad god smo u potrebi da nađemo nešto od građe, uvijek nas vezuju za Bosnu i Hercegovinu, za neki širi kontekst, nemamo sadržaja koji se vežu za Sandžak, i ovo je, ja bih rekla, veoma značajan pionirski poduhvat i dobra prilika da ovo istraživanje, u ovom smjeru, nastavimo i dalje.”

Promocija je organizirana u Svečanoj sali Doma kulture u Prijepolju, a promocijom je moderirala Indira Hadžibulić.

The post U Prijepolju održana promocija knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“ first appeared on SANA.

The post U Prijepolju održana promocija knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“ appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img