35 C
Novi Pazar

OTVOREN KONGRES O HALAL KVALITETU – Najznačajniji naučni skup iz oblasti halal industrije u regionu

Array

Published:

Danas je u Sarajevu, u okviru Sarajevo Halal Faira 2023, otvoren i Kongres o Halal kvalitetu, koji će se u Skybar sali Hotela Hils upriličiti danas i sutra. Organizator Kongresa je Agencija za certificiranje halal kvaliteta, a suorganizatori su Sarajevo halal sajam, Institut za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje za nutricionizam i dijetetiku „Hranom do zdravlja“.

Svečnom otvorenju Kongresa o halal kvaliteti prisustvovao je Muftija tuzlanski i izaslanik Reisul-uleme dr. Vahid Fazlović, Njegova Ekselencija, gospodin Ihsan Ovut, generalni sekretar Instituta za standarde i mjeriteljstvo Organizacije islamske kooperacije (SMIIC/OIC), predstavnici institucija Islamske zajednice u BiH, zakonodavne i izvršne vlasti, direktori državnih institucija, ambasada u BiH, dekani i predstavnici akademske zajednice, prestavnici firmi, halal certifikacijskih institucija i medija te drugi pozvani gosti iz zemlje i inostranstva.

Muftija Fazlović je ovom prilikom prisutnim prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića i želje za uspješan rad, te se prigodno obratio: „U svim periodima povijesti islama, poklanjana je posebna pažnja ‘narativu o halalu’ i njegovom značaju u životu muslimana. Poštivanje pravila o halalu i haramu izraz je pokornosti imperativima Uzvišenog Boga. Pravila dozvoljenoga i zabranjenoga (halala i harama) u svojoj cjelokupnosti predstavljaju svojevrstan zaštitni mehanizam u životu pojedinaca i društva, pod uvjetom da se dosljedno primjenjuju. Zanemarivanjem ‘objavljenih vrijednosti i pravila’ i težnjom za multipliciranjem materijalnih vrijednosti, ovovremeni čovjek teško postiže “duševni mir” i teško dostiže ulogu Allahovog namjesnika na Zemlji“, kazao je muftija Fazlović.

Na Kongresu učestvovuje 31 predavač u 7 sesija koje obrađuju obalsti halal standardizacije, akreditacije, halal certificiranja u prehrambenoj industriji, farmaciji, medicini, turizmu, halal poslovanju, sigurnosti hrane i laboratorijskim analizama.

Program Kongresa možete pratiti na linku: http://www.congress.halal.ba/program

Među izlagačima je i rektor Internacionalnog univerziteta dr. Suad Bećirović, koji će učestvovati drugog dana Kongresa na trećoj sesiji pod naslovom HALAL, EKONOMIJA I DRUŠTVENE NAUKE, u 11:45h.

SANA

The post OTVOREN KONGRES O HALAL KVALITETU – Najznačajniji naučni skup iz oblasti halal industrije u regionu first appeared on SANA.

The post OTVOREN KONGRES O HALAL KVALITETU – Najznačajniji naučni skup iz oblasti halal industrije u regionu appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img