35 C
Novi Pazar

Otvoren treći Međunarodni sajam halal-industrije – Sarajevo Halal Fair 2023.

Array

Published:

U Hotelu Hills u Sarajevu svečano je otvoren treći Međunarodni sajam halal-industrije.

Sarajevo Halal Fair je međunarodni sajam halal industrije koji predstavlja bogat program uz učešće vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice.

Prisutnima se među prvima obratio mr. Dino Selimović, direktor Sarajevo biznis Foruma. On je tom prilikom istakao da halal industrija u svijetu zauzima posebno mjesto.

„Danas smo se okupili u Sarajevu kako bi proslavili izuzetan napredak i na mnogo načina neiskorišćeni potencijal halal industrije, industrije koja usklađuje poslovne prilike sa principima zasnovanim na vjeri. Sarajevo sa svojom bogatom historijom i nasljeđem je grad koji je dom različitim kulturama, religijama i tradicijama. Sarajevo predstavlja dih inkluzivnosti i suživota koji sama halal industrija nastoji njegovati. Naše današnje okupljanje odražava sve veći globalni interes za halal industrijom koje se proširilo daleko izvan okvira svog nastanka, od halal hrane i pića do islamskih finansija, kozmetike, farmaceutskih proizvoda i halal turizma. Ova industrija je svjedočila eksponencijalnom rastu, nudeći različite mogućnosti kako za poduzetnike tako i za investitore. Osim svog ekonomskog potencijala, halal industrija ima veliki značaj za milione muslimana širom svijeta.“

Direktor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta u Bosni i Hercegovini dr. Damir Alihodžić istakao je da ovo idealna prilika da se pokaže bogatstvo i raznolikost halal industrije.

„Halal je rastući brend i trend u svijetu i donosu dobro svima.Kupcima donosi zadovoljstvo, proizvođačima konkurentnu prednost na tržištu a Islamskoj zajednici donosi ispunjenje misije. U poslednje vrijeme je sve više izražen interes za sertificiranje ugostiteljsko-turističkih objekata i to je rezultat porasta broja stranih turista i dobar rejting Bosne i Hercegovine kao najpoželjnije halal turističke destinacije u regiji. Porast broja turista pozitivno se odrazio i na strana ulaganja u turističke objekte i očekivati je da će ovi trendovi biti i nastavljeni.“

Treći međunarodni sajam halal industrije svečano ga je proglasio otvorenim reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović je u svom obraćanju ukazao na značaj ovog sajma, ne samo sa ekonomskog, već i sa vjerskog stanovišta. Istakao je da je halal vjerska obaveza sa stanovišta vjere, dok je sa pravnog stanovišta – prāvo.

„Šta ovo znači? Znači da u nabavci sirovina za preradu, odnosu prema radnicima koji su uključeni u proizvodnju, prema distributerima i onima koji će se koristiti ili konzumirati proizvode – ničije pravo ne bi smjelo biti zakinuto. To, pored ostalog, znači i da onaj kome je proizvod namijenjen ne smije biti obmanut, niti prevaren. Njegovo je pravo da bude tačno i precizno informiran o sastavu i kvalitetu proizvoda. Eto, u tome sa sastoji naša uloga; nas u Islamskoj zajednici, koja je 2006. i osnovala Agenciju za certificiranje halal kvalitete“, kazao je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je dodao da Islamskoj zajednici „nije cilj biznis – o biznisu neka vode računa oni koji posluju putem Agencije – naš cilj je osigurati da principi rada i djelovanja budu ispoštovani, što činimo stalnim nadzorom i monitoringom svih poslovnih procesa, ali i edukacijom uposlenog osoblja o halalu“.

The post Otvoren treći Međunarodni sajam halal-industrije – Sarajevo Halal Fair 2023. first appeared on SANA.

The post Otvoren treći Međunarodni sajam halal-industrije – Sarajevo Halal Fair 2023. appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img