25.1 C
Novi Pazar

Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin

Array

Published:

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom je Ramiz Dreković, nekadašnji komandant Četvrtog korpusa Armije RBiH, oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila, prenosi Fena.

Konkretno, Dreković je oslobođen optužbi da je od 21. maja do 7. juna 1995. godine artiljerijskim jedinicama u mjestu Bjelimići kod Konjica naredio neselektivne napade na većinsko srpsko stanovništvo Kalinovika.

“Nakon pravosnažnosti ove presude izaći ćemo sa svim problemima koje je general Dreković imao u prikupljanju materijalnih dokaza ali, kao što sam rekao, u najvećoj mjeri je oslobađajuća presuda bazirana na dokazima iz arhiva, kako vojske RS-a, tako i naporima istražiteljskog tima odbrane koji je bio uključen u ovaj predmet”, rekao je Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin.

Tužilaštvo BiH će uložiti žalbu

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da će tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, nakon zaprimanja pisanog otpravka presude, uložiti žalbu na prvostepenu presudu Suda BiH kojom je optuženi Ramiz Dreković oslobođen optužbi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Tužilaštvo BiH će dokazivati krivicu optuženog u drugostepenom postupku”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu 2019. godine.

Visoke vojne dužnosti

U Drekovićevoj biografiji navedeno je da je od početka rata bio angažiran na pripremama za odbranu i pružanje otpora. U ljeto 1992. godine staje na čelo novoformirane Unsko-sanske operativne grupe, a od jeseni je zapovjednik Petog korupsa Armije BiH.

Godinu kasnije, odlukom Predsjedništva, unaprijeđen je u čin brigadnog generala. Početkom 1994. godine na osnovu odluke Predsjedništva preuzima Četvrti korpus ARBiH. Potom je imenovan za poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH.

Na petu godišnjicu formiranja Armije RBiH, u proljeće 1997. godine, unaprijeđen je u čin divizijskog generala.

Dreković je nakon rata penzionisan.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

The post Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin first appeared on SANA.

The post Ramiz Dreković oslobođen optužbi za ratni zločin appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img