25.1 C
Novi Pazar

U utorak dženaza Ervinu kojeg je nasmrt pretukao policajac u Priboju

Array

Published:

Tridesetpetogodišnji Ervin Ćelahmetović iz Starog Priboja preminuo je sinoć, nakon što ga je u jednom ugostiteljskom objektu u centru grada krvnički pretukao sugrađanin Igor A. (1995).

Prema rečima očevidaca, preminuli Ervin, provodio se sa drustvom u gradu, kada mu je prišao Igor koji se nalazio u istom lokalu i nakon kraće rasprave krvnički počeo da ga udara. Od udaraca zadobijenih Ervin je pao na pod i ostao nepomičan da leži. Na lice mjesta ubrzo je stigla Hitna pomoć, međutim Ervinu spasa nije bilo.

Policajac osumnjičen za ubistvo i dalje u bjekstvu

Igor koji se sumnjiči da je na smrt pretukao sugrađanina Ervina dalje je u bjekstvu, javlja RTS. Tanjug je ranije danas objavio da je osumnjičeni uhapšen u poslijepodnevnim časovima, kao i da je sproveden u pritvor i da mu je određeno zadržavanje od 48 časova.
Osumnjičeni je pobjegao s lica mjesta, a policijski službenici priveli su na informativni razgovor dvije osobe zbog sumnje da su pomogle Igoru nakon izvršenog krivičnog djela.

Dženaza u utorak

Ukop rahmetli Ervina izvršit će se na mezarlucima Bjeliš. Dženaza polazi u utorak 23.05.2023. godine u 13:20 časova ispred džamije u Priboju.

BNV zahtijeva hitnu reakciju zbog ubistva u Priboju

Dana 21. maja 2023. godine dogodilo se svirepo ubistvo Ervina Ćelahmetovića iz Priboja, koji je preminuo nakon što ga je, u jednom ugostiteljskom objektu, brutalno pretukao pripadnik Policijskih jedinica Igor Avramović.
Bošnjačko nacionalno vijeće iskazuje žalost, tugu i zabrinutost koju dijelimo sa porodicom stradalog, ali i sa cijelom zajednicom.
Kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji, krajnje ozbiljno shvatamo problem sve češćih izliva šovinizma, nasilja i nacionalne netrpeljivosti u Limskoj dolini i to od strane policijskih službenika koji su dužni obezbjediti sigurnost svakom građaninu i građanki Republike Srbije.
Bosnjačko nacionalno vijeće od nadležnih organa zahtijeva hitnu i ozbiljnu reakciju kako bi se rasvijetlila pozadina ovog strašnog ubistva, koje predstavlja slijed zabrinjavajućih događaja nakon nacionalističkih istupa grupe policijskih službenika u januaru prosle godine, koji su pjevanjem pjesama fašističkog sadržaja pozivali na nova ubistva Bošnjaka, a čiji epilog sudskog procesa jos uvijek nije poznat.
Zahtijevamo od nadležnih organa, a posebno od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, da, adekvatnom reakcijom, osumnjičenog privedu pred lice pravde i da organi reda budu garant da se ovaj i slični slučajevi iz Priboja više nikada i nikome ne ponove.
Sandžak je primjer bogatstva različitosti i suživota ljudi različitih vjerskih i nacionalnih opredjeljenja ali, nažalost, teška sudbina koju su Bošnjaci imali 90-ih godina prošlog stoljeća nas podsjeća da se zločini ovakve vrste moraju najstrožije kazniti.Informativna služba vijeća

Bošnjačke stranke u Sandžaku traže brze reakcije državnih organa Srbije

Otvoreno pismo Zukorlića upućeno Vladi Republike Srbije povodom ubistva Bošnjaka u Priboju

OTVORENO PISMO

Poštovani,
Ponovo imamo jako tešku ulogu obavijestiti Vas i od Vas zatražiti što hitriju reakciju, obzirom da je sinoć u Priboju, u lokalnom ugostiteljskom objektu, nakon kraće svađe, pripadnik Policijskih jedinica, koji u tom trenutku nije bio na dužnosti, Igor Avramović (28) brutalno i svirepo pretukao i usmrtio sugrađanina Ervina Ćelahmetovića (35).
Iako još uvijek nemamo detalje događaja, u sredini kakva je pribojska, pogotovo nakon nerijetkih fašističkih izliva prema muslimanima Bošnjacima koji u tom gradu žive, ovakav događaj zasigurno mora biti ispraćen sa vrha države, kako ne bi došlo do dodatne eskalacije i narušavanja međuetničkih odnosa te dodatnog ugrožavanja bošnjačke nacionalne zajednice u toj opštini.
Još uvijek nemamo epilog suđenja na fašističke izlive iz januara prošle godine kada je grupa mladića u centru Priboja pjevala fašističke stihove „Božić je, pucaj u džamije“ što je dijeljeno na profilima na društvenim mrežama i od strane policijskih službenika u tom gradu, kao i na par dana prije održano slavlje policijskih službenika uz fašističke stihove “oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice nova Srebrenice…” koji govore i pozivaju na ubijanje Bošnjaka, te veličaju genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.
Uprkos namjenskom dolasku predsjednika države u Priboj, obećanjima da će policajci adekvatno biti sankcionirani, te informacijama da su pokrenuti disciplinski postupci protiv njih 12, epiloge sudskih postupaka još uvijek nemamo, već se isti još uvijek, prema našim informacijama, nalaze u predistražnom postupku.
Takvo ponašanje tužilačkih i pravosudnih organa dodatno daje vjetar u leđa počiniocima, pogotovo policijskim službenicima, da mogu bez konsekvenci širiti fašističke naume, sijati strah, gdje sada već imamo smrtni ishod.
Zbog svega navedenog, pozivamo Vas, kao predsjednicu Vlade, i sve ministre, da što prije posjetite opštinu Priboj, te da pored sastanaka i razgovora sa predstavnicima lokalne vlasti, nadležnog tužilaštva, suda i policijske uprave, obavezno razgovarate sa predstavnicima vjerskih zajednica, političkim subjektima i nevladinim organizacijama, pogotovo onima sa bošnjačkim prefiskom, i nadasve porodicom stradalog Ćelahmetovića.
Izostanak reakcije državnog vrha zasigurno bi poslao negativnu poruku i isto tako uticao na dalji razvoj situacije i opstanak stanovništva u ovom gradu, pogotovo kada su Bošnjaci muslimani u pitanju.

 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja

Usame Zukorlić

Saopštenje za javnost SDA Sandžaka povodom ubistva u Priboju

Povodom ubistva Ervina Ćelahmetovića od strane srpskog policajca u Priboju, Ogranak SDA Sandžaka Priboj izdaje sljedeće saopštenje za javnost:

SDA Sandžaka, ogranak Priboj, najoštrije osuđuje ubistvo Bošnjaka iz Priboja Ervina Ćelahmetovića od strane pripadnika interventne policijske jedinice Srbije.

Da su adekvatnije procesuirani i strožije kažnjeni pripadnici granične policije MUP Srbije koji su u januaru prošle godine pozivali na zločine i genocide nad Bošnjacima  Sandžaka, iste one koji su počinjeni u BiH, možda do ovoga ubistva sada ne bi ni došlo.

Živimo u društvu i vremenu gdje uniforma koja treba da štiti građane zapravo najbrutalnije krši zakone koji sami treba da sprovode.

Izražavamo sućut porodici Ćelahmetović i nadamo se da će pravda biti zadovoljena, da privilegovanih nema i ne smije biti kakav je slučaj bio do sada.

Nadamo se da će Ervin biti posljednja žrtva terora nad Bošnjacima Sandžaka bilo koje vrste.

SDP: Država hitno da reaguje i uhvati ubicu

Danas smo sa velikom tugom primili vest o stravičnom događaju koji se dogodio tokom noći u Priboju. Ervin Ćalahmetović (35) bio je žrtva krvničkog prebijanja, koje je nažalost rezultiralo njegovom smrću. Prema dostupnim informacijama, vinovnik ovog nasilnog čina je sugrađanin Igor Avramović (28), koji je pripadnik MUP-a.

Ovaj incident je izuzetno zabrinjavajući, posebno imajući u vidu činjenicu da je vinovnik pripadnik MUP-a, organa zaduženog za očuvanje reda i bezbednosti građana.

SDP traži da država hitno reaguje i preduzme sve neophodne mere kako bi se vinovnik ovog stravičnog događaja priveo pravdi i najstrozije sankcionisao. Drzava mora da pokaze da niko nije iznad zakona i svi moraju snositi odgovornost za svoje postupke.

U ovom trenutku svi treba da budemo uz porodicu nastradalog Ervina. Gubitak voljene osobe je nenadoknadiv i teško je pronaći reči utehe. Kao društvo, moramo pronaći snage da podržimo porodicu u ovim teškim trenucima i da se izdignemo iznad ovog stravičnog događaja.

Najmanje što nam sada treba jeste podsticanje medjuetničkih tenzija. Ovaj incident ne sme biti povod za širenje međunacionalne netrpeljivosti. Kao društvo, moramo biti svesni da nasilje ne sme definisati naše međusobne odnose i da je osuda i sankcionisanje ovakvih dela obaveza svakoga od nas.

SDP poziva nadležne institucije da hitno preduzmu sve mere kako bi se osiguralo pravno procesuiranje vinovnika, kao i da se sprovede temeljna istraga koja će rasvetliti sve okolnosti ovog incidenta. Očekujemo da pravda bude zadovoljena i da se odgovorni za ovo zlodelo suoče s posledicama svojih dela.

U ovim teškim trenucima, apelujemo na sve građane da ostanu smireni i da pokažu solidarnost prema porodici nastradalog.

The post U utorak dženaza Ervinu kojeg je nasmrt pretukao policajac u Priboju first appeared on SANA.

The post U utorak dženaza Ervinu kojeg je nasmrt pretukao policajac u Priboju appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img