35 C
Novi Pazar

U Priboju klanjana dženaza ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću

Array

Published:

U Hasan-aginoj džamiji u Priboju klanjana je dženaza Ervinu Ćelahmetoviću kojeg je u jednom ugostiteljskom objektu u centru grada krvnički pretukao sugrađanin policajac Igor Avramović. Plato džamije bio je premali da primi sve vjernike koji su došli da na ahiret isprate svog sugrađanina. Dženaze namaz je predvodio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Prisutnima se, uoči dženaze obratio glavni imam pribojskog medžlisa mr. Harun ef. Eminagić. Istakao je kako će se glas Bošnjaka čuti sve jače i jače sve dok se zlo ne iskorjeni.

“Tražićemo pravdu kroz pravnu državu i pravni sistem koliko god ona spora bila, ali odustati nećemo. Nećemo utišati svoj glas niti za jedan decibel, čak šta više – bićemo sve glasniji i glasniji dok se ne riješi ne samo ovaj već i svi oni slučajevi koji do sad nisu bili riješeni, a ove su vrste. Zbog čega? Samo zbog toga da se u budućnosti oni ne bi ponavljali ne samo Bošnjacima, nego nikome. Ovo što je se desilo ovoga put nama – moglo se je desiti svakome. Ali se nekako uvijek na nama lomi kolač i onda se stalno mi osuđujemo kako mi potpirujemo nešto. Mi smirujemo tenzije, nikome ne prijetimo, nikome zlo ne želimo, ali naš glas nikad neće stati dok god se zlo ne iskorjeni”, kazao je Eminagić.

Nakon dženaze namaza koju je predvodio prisutnima se obratio muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Pozvao državu da pod hitno reaguje i kazni zločince, te da učini da se Bošnjaci muslimani u Priboju osjećaju sigurno.

“U ovom teškom danu očekujemo da se ne zataškava i ne minimizira ovaj zločin, da niko ne zloupotrebljava od političara u dnevno-političke svrhe ovo ubistvo, da se uhapsi i adekvatno kazni ubica, jer Pribojci Bošnjaci ne smiju osjećati strah za svoje živote. Da zbog učestalih zločina u kojima su akteri policajci bude više muslimana u pribojskoj policiji. Da država pomogne u rješavanju zahtjeva Pribojaca i onih od rnije obećanoih kako bi shvatili da je držvi stlo do njihovog opstanka i život na ovim prostorima. Da se svako narušavanje dobrih međususjedskih i međunacionalnih odnosa u Priboju na vrijeme adekvatno sankcionira i preventivno djeluje da ne bismo dolazili u ovakve situacije. Policija mora biti u službi naroda, bez obzira na vjeru i raditi na zaštiti, a ne da ona bude izvor nesigurnosti i straha”, kazao je muftija dr. Dudić.

Dženazi namazu, pored čelnika i glavnih imama medžlisa Islamske zajednice u Srbiji prisustsvovali i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te političkog, javnog i kulturnog života u Sandžaku.

The post U Priboju klanjana dženaza ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću first appeared on SANA.

The post U Priboju klanjana dženaza ubijenom Ervinu Ćelahmetoviću appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img