35 C
Novi Pazar

Tokom Sarajevo Halal Fair-a održane tri panel diskusije

Array

Published:

Fokus panela “Perspektive rasta svjetske halal ekonomije” bio je na rastućoj muslimanskoj populaciji širom svijeta i njenom značajnom doprinosu rastu tržišta halal hrane.

Gosti panelisti su bili eminentni stručnjaci iz različitih zemalja svijeta. Panelisti su podijelili svoje dobre prakse, projekte i iskustva o rastu halal industrije u svojim zemljama, te su naglasili važnost zajedničke suradnje u cilju daljnjeg razvoja ovog sektora.

Panelista prof. dr. Suad Bećirović, rektor Univerziteta u Novom Pazaru, naglasio je važnost međunarodne saradnje i razmjene znanja kako bi se stvorile povoljne poslovne prilike za halal industriju na globalnom nivou.

„Bila mi je velika čast učestvovati na prvom panelu u okviru halal sajma. Govorili smo o tome kako i na koji način se može podsticati razvoj halal tržišta. Moja uloga jeste govoriti o ulozi Univerziteta i generalno obrazovnih institucija jer smo svjesni da veliki broj muslimana, nažalost, ne poznaje propise o halalu, ne poznaje osnovnu terminologiju, šta je haram, šta je mekruh, šta je mustehab i tako dalje, ali trebamo svakako znati i širi koncept halala. Svi znamo da je kamata zabranjena u islamu ali nažalost ne znaju se detaljni propisi, tako da je uloga Univerziteta kao svih obrazovnih institucija da prenese to znanje, ali na idustriji je da pronađe način i koncept kako se mogu ta pravila implementirati u cilju razvoja što kvalitetnijih proizvoda.“

Panel “Perspektive rasta svjetske halal ekonomije” predstavljao je inspirativan i informativan forum koji je doprinio razumijevanju i promoviranju halal industrije među poslovnim stručnjacima i investitorima prisutnim na Sarajevo Halal Fairu 2023.

The post Tokom Sarajevo Halal Fair-a održane tri panel diskusije first appeared on SANA.

The post Tokom Sarajevo Halal Fair-a održane tri panel diskusije appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img