32.7 C
Novi Pazar

Mešihat poziva na Facebook stranice koja veliča ubicu Ervina Ćelahmetovića

Array

Published:

Povodom uvrjedljivih i provokatorskih poruka koje se nakon ubistva Ervina Ćelahmetovića svakodnevno objavljuju sa fejsbuk profila korisnika pod nazivom „Igor Avramović Fan Page“, tj. „Stranica obožavatelja Igora Avramovića“, Mešihat Islamske zajednice izražava najoštriju osudu i poziva nadležne državne organe, prije svega policiju i tužilaštvo, da hitno reaguju u cilju gašenja profila, otkrivanja identiteta odgovornih osoba koje se kriju iza imena FB korisnika pomenutog naziva i adekvatnog kažnjavanja istih.

Prva u nizu objava bila je pružanje podrške ubici, sa komentarom: „Uz tebe smo sad i zauvek…“, zatim objava slike naoružanog ruskog vojnika iz Bahmuta, sa podignuta tri prsta. Potom, sa znakom podrške i divljenja, objava slike spomen obilježja „Tuzlanska kapija“ koje je dokaz ratnog zločina nad nedužnim civilima Tuzle, kojeg su 25. maja 1995. godine počinili pripadnici vojske RS, u kojem je stradao 71, a ranjeno 240 civila starosne dobi od 18-25 godina, te niz drugih objava kroz riječi i slike, kojima se na jasan i nedvosmislen način želi izraziti podrška ubici i odobravanje zločina, sa ciljem izazivanja panike i straha kod mirnog bošnjačkog stanovništva Priboja i Limske doline, kao i reakcije sa druge strane koja bi išla u pravcu destabiliziranja prilika u Sandžaku i Srbiji.
Posljednja u nizu objava, koju je Islamska zajednica shvatila kao alarm, koji se ne smije ignorisati, bez obzira na broj pratilaca FB stranice i lajkova, jeste objava uvrjedljivog sadržaja na račun islama i svih muslimana, na kojoj se kroz riječi i sliku na najgrublji način vrijeđa posljednji Allahov poslanik Muhamed a.s., koji je uzor svih pripadnika islama u svijetu.

Mešihat Islamske zajednice, pored zahtjeva nadležnim državnim organima da hitno reaguju i zaustave izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti i mržnje u Priboju, poziva i najviše državne funkcionere i predstavnike vjerskih zajednica u Srbiji, posebno predstavnike Srpske pravoslavne crkve, da osude pomenute napade, veličanje zločina i uvrjedljive poruke na račun pripadnika islama, te izraze punu podršku porodici i Islamskoj zajednici u naporima koje poduzima u cilju očuvanja dobrih međunacionalnih odnosa, kako bi muslimani Priboja i Republike Srbije bili sigurni da iza njih stoji zlonamjerni pojedinac ili grupa, kojoj nije stalo do zajedničke budućnosti i prosperiteta ove države.

Informativna služba Mešihata

The post Mešihat poziva na Facebook stranice koja veliča ubicu Ervina Ćelahmetovića first appeared on SANA.

The post Mešihat poziva na Facebook stranice koja veliča ubicu Ervina Ćelahmetovića appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img