19.8 C
Novi Pazar

Ministar Đerlek se susreo sa predsjednikom Eritreje i prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti

Array

Published:

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek, kao izaslanik predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, završio je danas zvaničnu posetu Državi Eritreji, u okviru koje je razgovarao sa predsednikom ove države Isaijasom Afverkijem.

„Čast mi je da predstavljam prvog ministra i predstavnika Vlade Republike Srbije koji je posetio Eritreju, uprkos činjenici da sa ovom državom imamo dugu tradiciju prijateljskih odnosa, još od učešća u Pokretu nesvrstanih zemalja“, ocenio je ministar Đerlek.

Srbija je, kako je istakao, opredeljena da sa Eritrejom, tradicionalno prijateljskom zemljom, neguje i unapređuje odnose, utemeljene na zajedničkim vrednostima koje su zastupale članice Pokreta nesvrstanih zemalja.

On je ukazao na potrebu intenziviranja političkog dijaloga, navodeći da su međusobne posete dobra osnova za unapređenje sveobuhvatne bilateralne saradnje, a pre svega u oblasti trgovine, poljoprivrede i rudarstva.

Ministar Đerlek zahvalio je na čvrstom stavu i doslednoj podršci Države Eritreje nacionalnim interesima Srbije, kao i podršci u međunarodnim organizacijama.

Kada su u pitanju bilateralni odnosi naših država, predsednik Afverki izneo je uverenje da je ovo istorijska poseta, dodajući da je neophodno održati kontinuitet u unapređenju saradnje, pre svega u oblasti tehnologije i poljoprivrede.

Poručujući da su narodi Srbije i Eritreje, iako geografski udaljeni, tradicionalno povezani kroz istoriju, šef eritrejske države istakao je da će nastaviti principijelnu podršku Srbiji u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suverineta.

Posebna pažnja bila je posvećena kandidaturi Republike Srbije za organizaciju Specijalizovane svetske izložbe “EKSPO 2027. Istaknuto je da je Republika Srbija u dužem vremenskom periodu bila domaćin brojnim važnim međunarodnim događajima u čemu poseduje značajna iskustva, što je svrstava u ozbiljne kandidate za dobijanje ove kandidature.

Tokom posete Eritreji, ministar Đerlek razgovarao je i sa ministrom spoljnih poslova Osmanom Saleh Mohamedom i prisustvovao proslavi obeležavanja 32. godišnjice nezavisnosti ove države.

The post Ministar Đerlek se susreo sa predsjednikom Eritreje i prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti first appeared on SANA.

The post Ministar Đerlek se susreo sa predsjednikom Eritreje i prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img