18.5 C
Novi Pazar

Univerzitet u Novom Pazaru obilježio 21 godinu uspjeha

Array

Published:

Svečanom dodjelom diploma svršenicima osnovnih i master studija Univerzitet u Novom Pazaru obilježio je 21 godinu uspješnog djelovanja. Njegov osnivač rahmetli akademik Muamer Zukorlić isticao je u svojim obraćanjima da je Univerzitet u Novom Pazaru vodeća obrazovna ustanova, ne samo u Srbiji, nego u cijeloj regiji, poznata po tome što na prvo mjesta stavlja studente i javni interes, a svoj lični interes i interese pojedinaca u drugi plan. I danas je želja ohrabriti mlade da ostvare puni potencijal afiniteta i talenata i neprestano teže prema boljem i većem.

Jedan od ključnih ciljeva Univerziteta je da bude most koji spaja različite narode, vjere i kulture. Ovo nije jednonacionalni unioverzitet, i ne pripada isključivo nijednoj nacionalnoj ni vjerskoj zajednici, kaže prof.dr. Suad Bećirović rektor UNINP.

Kako je retorika rahmetli muftije Zukorlića bila pokretač energije mladih za znanjem, dijelove iz „Akademije“ pročitala je studentica Departmana Filologije Melida Šahman. Zahvalnice uposlenicima- prof. dr. Samiru Ljajiću, Rejhanu Fetahoviću, prof.dr. Emrušu Azizoviću, prof. Jasmini Pantelić, prof. Senadi Gočević, Albini Merjem Plojović, doc. Emini Ćorić, doc.dr. Lejli Slezović i Salahudinu Fetiću, uručio je rektor Bećirović. Neki od njih već dvije decenije daju doprinos Univerzitetu.

Trudit ćemo se da i dalje, zajedno s administracijom i Upravom Univerziteta stičući nova znanja snažnije i intenzivnije učestvujemo u sveopštem progresu ove važne institucije prepoznate kao modrne i savremene visokoobrazovnog profila u čitavom regionu, rekao je prof. dr. Samir Ljajić kojem je uručena Zahvalnica za 20 godina rada.

Studenti su pokazali kroz horsku interpretaciju starogradske pjesme „Kad pogledam s bedema“  poseban umjetnički izraz. Kako je sve u znaku studenata dodijeljene su i Zlatne plakete najboljima koje je dr. Rešad Plojović predsjednik Savjeta Univerziteta  uručio studentima osnovnih akademskih studija Eldisu Daciću, Ilmi Nurović i Seidi Baćićanin.

Moja privilegija, hvala vam, poručio je Eldis Dacić dobitnik „Zlatne plakete“

U obraćanju, muftija Dudić podsjeća da se san vizionara i osnivača  ostvario iako mnogi u to vrijeme nisu vjerovali.

Rahmetli muftija znao je da je to istinit san i da nema perspektive ni ovome kraju ni ovom narodu bez obrazovanih ljudi, kaže muftija Dudić.

Podsjeća i da je zbog tragedije u školi u Beogradu, potom ponovnog ubistva u Srbiji samo dan kasnije  pomjeren je datum obilježavanja Dana univerziteta koji je 4. maja. Također, rana je i ubistvo u Priboju s kojom se treba nositi.

Naša poruka njima „Kad pogledam s bedema“ i ovo što nam studenti prirediše. Kakav mi život hoćemo, za šta se borimo, na čemu ćemo ustrajati. Ovaj Univerzitet je svjetlo i ponos podjednako i bošnjačkom i srpskom narodu. Mi hoćemo da podižemo slobodne ljude, poručio je predsjednik Mešihata.

Inače, Dan Univerziteta počeo je tradicionalnom izvedbom Studentske himne u interpretaciji prof. Mubere Škrijelj. Također, impresije o studentskom životu Univerziteta u Novom pazaru sadržane su u autorskom tekstu Ilme Nurović, a pročitala ih je studentica Departmana za filološke nauke Ajla Bihorac.Svečanoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Savjeta Univerziteta dr. Rešad Plojović, dr. Misala Pramenković, predsjednica BNV, Usame Zukorlić potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, ambasador Pakistana Ali Hajder Altaf, Alma Rizvanović izaslanica ministrice kulture i potpredsjednice Vlade, dr. Ferid Bulić zamjenik direktora Kancelarije za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama, Munib Mujagić, predsjednik Opštine Sjenica, Ensar Škrijelj pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara, Mirko Ostrogonac narodni poslanik, prof.dr. Ramiz Zekaj predsjednik kanadskog Instituta za tehnologiju u Tirani, Esma Lotinac predstavnica Misije OEBS-a, prof.dr. Enis Ujkanović predstavnik Misije UNOPS-a, direktor Turističke organizacije Novi Pazar Dejan Belojica i brojne druge ličnosti.

The post Univerzitet u Novom Pazaru obilježio 21 godinu uspjeha first appeared on SANA.

The post Univerzitet u Novom Pazaru obilježio 21 godinu uspjeha appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img