35 C
Novi Pazar

Predsjednik Mešihata posjetio porodicu Ćelahmetović i održao sastanak sa imamima Priboja

Array

Published:

U petak, 26.05.2023. godine, nakon džuma namaza i posjete porodici ubijenog Ervina Ćelahmetovića,  predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom i saradnicima: zamjenikom muftijom dr. Rešad ef. Plojovićem i muftijom hfz. Abdurrahman Kujevićem, održao je sastanak sa rukovodstvom i imamima Medžlisa IZ-e Priboj.
Tokom posjete porodici i na sastanku sa imamima izražena je solidarnost, puna podrška i spremnost Islamake zajednice da pruži svu neophodnu pomoć porodici, Medžlisu i muslimanima Priboja, kako bi na dostojanstven način prevazišli iskušenje i teški momenat u kojem su se našli, bez osjećaja straha i zabrinutosti za svoju budućnost na ovim prostorima.
Glavni imam msc. Harun ef. Eminagić izrazio je zahvalnost Islamskoj zajednici na čelu sa predsjednikom Mešihata, koji je nakon informacije o ubistvu rah. Ervina prvi pozvao i ponudio svu neophodnu pomoć. Također, zahvalio je ulemi i muslimanima iz svih gradova Sandžaka koji su prisustvovali dženazi i na taj način poslali snažnu poruku Pribojcima da nisu ostavljeni u ovom teškom trenutku. Izrazio je zahvalnost i opštinskom rukovodstvu Priboja i sugrađanima pravoslavcima koji su također u značajnom broju prisustvovali ispraćaju rah. Ervina, čime su pokazali da su protiv zla kojeg je učinio njihov sugrađanin,  policijski službenik.
Muftija Dudić je zahvalio imamima i svim muslimanima Priboja koji su ostali pribrani i onako kako priliči pripadnicima islama dostojanstveno organizirali dženazu i ispraćaj rah. Ervina Ćelahmetovića. Kazao je da je reakcija Islamske zajednice bila mudra, ozbiljna i adekvatna aktuelnom trenutku, te da su upućene neophodne poruke svim faktorima, od građana Priboja, lokalne vlasti, policije, do državnih organa i nosilaca vlasti, sa zahtjevom da svako učini ono što je njegova odgovornost, kako se ovakvi i slični slučajevi, koji prijete da naruše tradicionalno dobre susjedske odnose, ne bi ponavljali u budućnosti.
Na sastanku je bilo riječi i o oslobađajućoj presudi koju je Više javno tužilaštvo u Užicu dostavilo glavnom imamu Harun-efendiji u slučaju protiv mladića koji je na prošlogodišnjoj božićnoj proslavi u Priboju na ulici javno pjevao “Božić je, pucaj u džamije”, zašta postoji jasan tonski i video zapis, sa obrazloženjem da ne postoje jasni i dovoljni argumenti na osnovu kojih se može utvrditi da je dotična osoba pjevala i izgovorila spomenute riječi, a koje je optuženi tokom procesa negirao da je izgovorio.
Odluka Višeg javnog tužilaštva u Užicu i momenat u kojem je donijeta i publikovana javnosti jeste poražavajuća za muslimane i sve građane dobre volje Priboja koji žele živjeti u gradu u kojem će se svi građani osjećati sigurni, međusobno se poštovati i uvažavati, bez provokacija i uvreda na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Najavljeno je i da će se na oslobađajuću presudu uputiti žalba nadležnom državnom organu, jer tolerisanje ovakvog ponašanja, punog vjerske i nacionalne mržnje, glavni he generator problema, koji se završavaju napadima, čiji ishod može biti i ubistvo, što potvrđuje i slučaj rah. Ervina Ćelahmetovića.

The post Predsjednik Mešihata posjetio porodicu Ćelahmetović i održao sastanak sa imamima Priboja first appeared on SANA.

The post Predsjednik Mešihata posjetio porodicu Ćelahmetović i održao sastanak sa imamima Priboja appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img