18.5 C
Novi Pazar

Održana promocija knjige “Životi i mišljenja znamenitih filosofa”

Array

Published:


Knjiga Diogena Laertijea „Životi i mišljenja znamenitih filosofa“ je neizostavna literatura ne samo studenata filosofije i klasične filologije, filosofa, teologa i umjetnosti, nego i svih onih koji se iz bilo kojih drugih razloga bave antikom i jelinskim mišljenjem uopće.

Filosof i prevodilac ove knjige Dejan J. Lucić kaže da sam prevod nije bio nimalo lak.

“Ova knjiga je interesantna za svakoga koga zanima antički život i mišljenje. Jezik Diogena Laertijea nije ujednačen, već on čita različite izvore, zatim govori tim izvorima, a njegov jezik je nešto drugo. Govori o ljudima koji su živeli 600. godina pre nove ere, to je jedan jezik. Vrlo težak. Meni kao prevodiocu najteže mi je bilo da prevodim njegove stihove, epigrame. Da bi neko prevodio dobro poeziju  mora sam da bude pesik”, rekao je filosof i prevodilac Lucić.


Naše znanje o grčkim filozofima bilo bi siromašnije da nema Leartijerove knjige. S druge strane prevodilac je jedan most među kulturama i epohama.

“Po prvi put čitamo sve što je ostavio Diogen Laertije i čitamo jedan prijevod koji je brilijantan. On obnavlja i ovaj jezik na taj način što prevodi sa starogrčog. Biće veoma zanimljivo svim čitaocima da vide kakav je bio život  starih Grka i nama je čast da danas ugostimo jednog ovakvog prevodioca koji će po prvi put predstaviti knjigu koja je obilježila antičku filosofiju”, naglasio je književnik Enes Halilović.


Organizator književne večeri Nermin Duštinac ističe da je cilj ovog okupljanja druženje i deljenje iskustava.

“Umjetsnost koja ne liječi nije umjetnost. Svi umjetnici imaju veliki značaj i radujemo se ovakvim susretima. Ja sam u prilici da omogućim ljudima prosotr, a na njima je da pokažu šta znaju i imaju”, zaključio je Duštinac. 


Prijevod je propraćen brojnim i vrlo sadržajnim komentarima koji savremenom čitaocu približavaju sadržaj knjige. Na promociji  o knjizi govorio je Dejan J. Lučić, prevodilac, a odlomke iz knjige čitao je književnik Enes Halilović.

SANA-Aiša Alić

The post Održana promocija knjige “Životi i mišljenja znamenitih filosofa” first appeared on SANA.

The post Održana promocija knjige “Životi i mišljenja znamenitih filosofa” appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img