18.5 C
Novi Pazar

Zukorlić o masovnim ubistvima u Srbiji, ulozi medija i sistema

Array

Published:


Narodni poslanik u Skupštini Srbije Usame Zukorlić u svom obraćanju kazao je da u teškoj situaciji koja nas je zadesila trebamo se manuti politikanstva, a da pokažemo suosjećajnost, osjetljivost za tu temu koja je potresla gradjane u Srbiji, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovest.

Zukorlić je citirao ajete iz časne knjige Kur’ana. Kako je naglasio ajet koji govori o ubistvu i ubijanju, vjeruje da mnogi od prisutnih na Skupštini nije znala da to pise u svetoj knjizi muslimana.

”Ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga i ko ne čini nered na zemlji kao da je cijeli svijet ubio, a ako neko bude uzrokom  da se nečiji  život sačuva  kao da je cijeli svijet sačuvao. Na ove riječi ću nadovezati i šestu Božiju zapovijest iz Biblije koja glasi “Ne ubij”, te ću  tom duhu  i koncipirati moje obraćanje sa željom da nešto mudro kažemo i da gradjani koji nas slušaju imaju koristi”, naglasio je Zukorlić.

ZUKORLIĆ: ULOGA MEDIJA VEOMA JE VAŽNA

Uloga medija je veoma važna iz tog razloga i tema rijaliti programa u Republici Srbiji treba da bude tema o kojoj će se govoriti, rekao je Narodni poslanik u Republici Srbiji Usame Zukorlić.

On je dodao, da kada mi generalizujemo stvari, jer kada kažemo rijaliti program svi odmah misle da se to po automatizmu odnosu na nešto loše i što treba ukinuti i zabraniti.

“Rijaliti programi u osnovi, ne ovaj koji mi danas gledamo u Srbiji na Zapadu. On je kao ideja trebao da bude da gradjanima iz zabavnih i edukativnih razloga  približi život ljudi, način na koji oni vide, žive, razmišljaju. On je u svojim začecima imao i edukativni sadržaj, a vremenom je to preisteklo u ovo što mi danas vidimo”, naglašava Zukorlić.

On stiče, da sam poziv na ukidanje rijalitija može da bude problematičan zato što u teoriji postoje rijaliti programi koji su korisni i koji mogu da budu pozitivni.

”Ja savjetujem sve one koji traže ukidanje rijalitija, bolje je da traže da se zakonski uredi sadržaj rijaliti programa i da se u takvim programima zabrani prikazivanje nasilja, vulgarnosti, nemorala i svake vrste destrukcije. Kada su u pitanje mediji generalno podržavam da se u medijima zabrane psovke, prikazivanje i reklamiranje nasilja, a država Srbija će trebati da uvede neke mjere koje će regulisati način prikazivanja nasilja na TV programima.

Usame Zukorlić tokom svog obraćanja rekao da smatra pozitivnim ono što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao na skupu “Srbija nade”, da će ukinuti rijaliti program na TV Pinku.

“To jeste pozitivan iskorak koji će doprinijeti podizanju stepena promocije morala, odnosno smanjenja  stepena promocije  morala  na televizijama. Takodjer, potrebno je urediti i zakonski ograničiti i onemogućiti medijima da u afirmativnom obliku promovišu ljude koji su počinili krivična djela, kao što su ubistva, silovanje, pljačka, te da se ljudima koji su  krivično osudjeni, sve vrste krivica, pa čak i ratni zločini, onemogući promocija na medijima. Mediji imaju veliku ulogu, medjutim, nije dovoljno regulisati program, programske šeme, na televizijskim  ekranima. Sve ovo o čemu sam govorio i da se reguliše, mi imamo izazove gdje  djeca imaju mobilne telefone, pristup internetu, aplikacijama, socijalnim mrežama i sve to mogu pratiti i djeca i ljudi drugim putevima ne putem televizije”, naglšava on.

Zukorlić je rekao da je ovaj izazov mnogo velik i važan, te nije dovoljno urediti samo medije, već uloga roditelja, škola, stručnih lica, uloga vjerskih  zajednica je veoma bitna, kao i svaka uloga  državnog sistema.

“Škole ne trebaju biti samo obrazovne ustanove, već odgojnoobrazovne ustanove. Takodjer, potrebno je podržati psihologe i pedagoge, da oni u školama imaju značajniju ulogu u radu sa djecom, ali i organizirati u školama obuke u prepoznavanju nasilja, gdje će biti uključeno cijelo školsko osoblje”, naglašava on u Skupštini Srbije.

On je dodao, da država treba podržati razvoj klinika koje se bave mentalnim zdravljem.

ZUKORLIĆ: POTREBNO JE UKLJUČITI VJERKSE ZAJEDNICE U RJEŠAVANJU PROBLEMA

Narodni poslanik u Skupštinu Srbije Usame Zukorlić smatra da bi država trebala da uključi vjerske zajednice u rješavanju ovih problema , da koordinira sa vjerskim zajednicama kroz vjerkse aktivnoati i da država u saradnji sa vjerskim zajednicama treba imati  zajedničke programe, promocije, tolerancije i generalno pacifizma.

Zukorlić se osvrnuo i na rad državnih organa.

“Smatram pohvalnim što je državni sistem prikupio preko 50.000 komada nelegalnog oružja. Srbija prema  statistikama ili je na samom vrhu ili prva u Srbiji po oružju, po glavi stanivnika”, naglsio je on.

Kazao je da su prošla vremena kada  je stanovništvo trebalo da bude naoružano, iako  stanovništvo treba da bude bezbjedno, a o tome će brinuti državna policija i vojska.

U Skupštini Srbije Zukorlić je naglasio da osjetio potrebu da podrži Vučića o vraćanju smrtne kazne.

“Podržavam pooštre kazne za ubice, čak slušajući u jednom trenutku izlganja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je kazao da razmišlja da se vrati smrtna kazna, na tren sam ja osjetio potrebu da ga podržim u tome. Mi u društvu treba da znamo da su krivična djela kao što je ubistvo nešto najstrašnije što neko može učiniti u ovoj državi”, rekao je on tokom svog izlaganja.

Usame Zukorlić pozitivno je ocijenio povećanje policajaca u školama, te vjeruje da će to doprinijeti javnom redu i miru.

“Ne mogu da ne kažem kao Bošnjak da je potrebno da u mjestima gdje žive nesrpske nacionalne zajednice ujednači, u ustanovama bezbednosti, broj pripadnika nacionalnih nesrpskih zajednica” dodao je on.

Zukorlić je u Skupštini Srbije govorio i o nedavnom dešavanju u Priboju, gdje je Bošnjak izgubio život.

“Mi u Priboju imamo situaciju gdje policajci čine nasilje, ponašaju se nasilnički. U tom Priboju gdje živi 20% Bošnjaka, svega 2% njih radi u policijskoj upravi, a trebamo imati više pripadnika nacionalnih zajednica u redovima policajaca, da bi se i oni upoznali sa pripadnicima drugih naroda i u svojoj službi, što bi uticalo i na njihovu pacifizaciju”, objasnio je Zukorlić.

On je na kraju kazao da stvari ne trebamo posmatrati samo iz svog ugla i da nas ne boli samo ono što je vezano za moj narod, jer ubijeni Srbi nisu ništa manje vrijedni od ubijenih Bošnjaka ili obrnuto.

“Svi su oni gradjani Srbije i trebamo se odnositi pravedno”, napomenuo je Usame Zukorlić.

Na kraju izlaganja kazao da paket mjera koje je predložio predsjednik i Vlada Republike Srbije, potrebno je pružiti podršku porodicama ubijenih kroz sistemska rešenja i kroz materijalno-logističku podršku.

SANA-Aiša Alić

The post Zukorlić o masovnim ubistvima u Srbiji, ulozi medija i sistema first appeared on SANA.

The post Zukorlić o masovnim ubistvima u Srbiji, ulozi medija i sistema appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img