18.5 C
Novi Pazar

Intervju za Sandžak TV sa Ambasadorom Arapske Republike Egipat u Beogradu Nj.E. Basel Salahom

Array

Published:

Ekipa Sandžak TV, nakon prijema u Ambasadi Egipta u Beogradu upriličenog povodom promocije novih turističkih potencijala i ponuda ove države, intervjuirala je Ambasadora Arapske Republike Egipat u Beogradu Nj.E. Basel Salaha.

Ambasador je na početku razgovora podijelio sa gledaocima Sandžak TV svoja dosadašnja iskustva sa pozicije ambasadora.

„Ovdje sam već skoro dvije godine, a moja iskustva su sasvim dobra. Moja porodica i ja veoma uživamo u vremenu provedenom u Srbiji. Srbija je kosmpolitska zemlja, svi su prilično prijatni, ljubazni i velikodušni. Društvo je otvoreno i ljudi su uvijek spremni da pomognu. Svoj mandat sam u Srbiji započeo grandiozno, kako bi rekli. Upriličio sam istorijsku predsedničku posetu Srbiji od strane Nj.E. Predsednika Abdel Fatah El-Sisi-ja, prvu u poslednjih 35 godina, a koja se dogodila u julu prošle godine. Posjeta je dodatno potvrdila već čvrste odnose i prijateljstvo između Egipta i Srbije, a rezultirala potpisivanjem više od 12 Memoranduma o razumijevanju između dvije zemlje. Otvorila je vrata za povećanje trgovine, povećanje turizma, povećanje razmene iskustava u različitim domenima.“

Govoreći o najvažnijim dosadašnjim i budućim projektima ambasador ističe:

„Prvi važan projekat bio je, kao što sam prethodno pomenuo, posjeta Nj.E. Predsjednika Egipta Srbiji, koja je propraćena velikom grupom biznismena, imali smo zajednički biznis forum ovdje, koji je brojao 80 privrednika sa obje strane i bili smo u mogućnosti da sprovedemo prvi zajednički poslovni savjet između egipatskih i srpskih biznismena.

Ove godine sam, napokon, bio u mogućnosti da otvorim direktne letove između Kaira i Beograda, kao i da otvorim nove destinacije za ovdašnje turiste u Egiptu, pa ćemo uskoro imati i čarter letove iz Beograda do Matruha, gdje turisti mogu uživati u ljepoti Mediteranskog mora u Egiptu, posebno na početku sjeverne obale. Imat ćemo, također, nove čarter letove iz Beograda do Šarm el-Šejka. Nivo trgovinske razmene je ove godine porastao za oko 43% između Egipta i Srbije.

Takođe, radostan sam što mogu da vas obavijestim da ove godine slavimo 115 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije, tako da planiram niz različitih kulturnih, političkih, akademskih događaja između naše dvije zemlje. Nadamo se da ćemo biti domaćin Egipatske kulturne nedelje u Srbiji ovog leta. Također, ugostit ćemo i Srpsku kulturnu nedelju u Egiptu početkom jeseni. Planiram posjetu brojnih egipatskih akademika Srbiji, u saradnji sa različitim državnim institucijama Republike Srbiije, kako bismo proslavili 115. godišnjicu.

Dodao bih ovome da planiram i niz sportskih aktivnosti između dvije zemlje i između klubova različitih sportskih disciplina, uključujući fudbal, džudo, rukomet. Plus, nekoliko drugih događaja, izdavanja suvenirske poštanske markice povodom proslave 115 godina postojanja odnosa između dvije države, i dr.“

Posebnim osvrtom na dosadašnja iskustva vezana za Sandžak, posebno Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, te aktuelne i planirane projekte, ambasador ističe:

„Bio sam u Novom Pazaru možda više od 6 ili 7 puta. Imam jake odnose sa Gradonačelnikom Novom Pazara, sa poslanicima Skupštine u Novom Pazaru. Uspeli smo da ostvarimo saradnju između Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru i bolnice Wadi el-Neel u Egiptu. Grupa doktora iz Novog Pazara je, prije nekoliko mjeseci, bila u Egiptu, radi razmjene iskustava i uzajamne obuke i dijeljenja informacija. Planiram i posjetu egipatskih doktora Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru. Ali, shodno onome što sam pomenuo, radim i na Protokolu o razumijevanju između Univerziteta Al-Azhar i Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru, kako bi imali šansu za razmjenu doktora između Univerziteta Al-Azhar i Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru. Pored ovoga, Al-Azhar i Awqaf u Egiptu imali su čast i zadovoljstvo da doniraju preko stotinu islamskih knjiga o Tefsiru i Fikhu Biblioteci Novog Pazara. Uvijek se trudim da vrata u našim srcima budu otvorena za Novi Pazar u Egiptu. Radimo i na tome da Gradonačelnik Novog Pazara ima priliku da posjeti Kairo i pokuša da ostvari određenu vrstu saradnje sa Kairom na gradskom i opštinskom nivou.“

Ambasador je posebno istakao saradnju sa Islamskom zajednicom, osvrnuvši se na susrete sa Muftijom dr. Dudićem u Beogradu, a ramazanskim susretom na Iftaru u Novom Pazaru:

„Imamo odličnu saradnju sa Muftijom Mevludom Dudićem. Visoko je poštovan od mene lično, ali i u Egiptu. Bio je gost različitih islamskih konferencija u Egiptu, nekoliko puta, prisustvujući temama poput islamskog Fikha i Tefsira, borbi protiv ekstremizma i terorizma, civilizacijskom dijalogu, religijskom dijalogu. Vrata za Šejha Mevluda Dudića su uvijek otvorena, kao i za Novi Pazar i Sandžak. Al-Azhar, kao institucija, uvijek posveti nekoliko stipendija muslimanima u Srbiji, kako bi došli da uče Šerijat, Fikh i Tefsir na Al-Azharovom Univerzitetu. Ovo su godišnje stipendije koje rado nudimo za našu braću muslimane u Srbiji i koje ćemo nastaviti da nudimo i u budućnosti.“

Na koncu, ambasador je govorio o promociji novih turističkih potencijala Egipta:

„Prvenstveno bih želio da govorim o direktnim letovima između Beograda i Kaira, zato što će onda turisti iz Srbije, ali i Novog Pazara i Sandžaka imati priliku da posjete historijska islamska mjesta u Kairu, da posete Al-Azharov Univerzitet, džamiju Al-Azhar, zamak Salahudina Ejjubija i ostale kulturne historijske islamske spomenike koji postoje u Egiptu i koja su veoma blizu vaših i naših srca.

Takođe, u isto vreme promovišemo i sjevernu obalu Egipta. 200km peščanih plaža na Mediteranskom moru, sa kristalno čistom, plavom vodom, talasima u kojima se uživa i bijelim pijeskom, u stilu Kariba, sa preko 60 ili 70 visokokvalitetnih hotelskih kompleksa za srbijanske posjetioce sjeverne obale. Postojat će direktni, čarter letovi od Beograda do Matruha, koji je na udaljenosti oko 15 minuta vožnje kolima ili autobusom do većine ovih kompleksa. Znam da su srbijanski turisti veoma dobro upoznati sa Hurgadom, ali jednom kada na ljeto posjetite sjevernu obalu, Hurgadu ćete odložiti za zimski period i potrudit ćete se da posjetite sjevernu obalu svake godine.

Ja ne radim samo na tome da dovedem turiste iz Srbije do egipatskih atrakcija, već se trudim i da dovedem egipatske turiste do srbijanskih atrakcija. Srbija je prelijepa zemlja, u Egiptu nemamo toliko zelenih površina koliko vi imate ovdje, a Egipćani po prirodi ljubitelji zelenila, tako da bi to bila odlična prilika za njih, ne samo da posjete Beograd, već i Zlatibor, Taru.

Direktni letovi pomažu u povećanju nivoa trgovinske razmene između naše dvije države, kroz direktan vazdušni transport i povećavaju mogućnosti za biznismene sa obje strane da dođu i otkriju privredne potencijale obije zemlje. Egipat predstavlja veoma veliko tržište za srbijanske privrednike i Srbija je također poprilično veliko tržište za egipatske privrednike. Srbiju smatramo za kapiju Zapadnog Balkana za egipatske izvoznike, kao što Egipat za Srbiju i njene izvoznike predstavlja kapiju za ostatak Afrike.“

Razgovor je vodio Salahudin Fetić, direktor i glavni urednik Sandžak TV, a kompletan intervju pogledajte na Youtube kanalu Sandžak Media na linku: https://youtu.be/YR7WybbkVRU 

Fotografije: Rejhan Zećović, Agencija SANA

The post Intervju za Sandžak TV sa Ambasadorom Arapske Republike Egipat u Beogradu Nj.E. Basel Salahom first appeared on SANA.

The post Intervju za Sandžak TV sa Ambasadorom Arapske Republike Egipat u Beogradu Nj.E. Basel Salahom appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img