18.5 C
Novi Pazar

Pravnici savjetuju: Obavezno potpisivanje Ugovora o zakupu

Array

Published:

Ugovor o zakupu stana štiti i onog koji zakupljuje i onog koji stan daje pod zakup. Dogovorom obje strane koje ga potpisuju i ne moraju ovjeriti kod notara precizira se, između ostalog, visina kirije. Koliko je dogovoreno od te visine nema odstupanja i iznenađenja u smislu podizanja cijene.

Kao jedan od bitnijih elemenata u zakupu je da se navede iznos zakupnine, odnosno kirije. Na taj način kad zaključujemo ugovor na dugoročan period i navedemo iznos kirije onda zakupodavac neće moći da mijenja iznos iz mjeseca u mjesec nego će biti ta fiksna kirija, kaže msc Ševal Kadrije Departman za pravne nauke UNINP

Ugovor definiše i visinu depozita, u praksi je to između jedne ili tri kirije. Definiše se i način plaćanja kirije, također da se stan ne smije davati u podzakup, kao i da vlasnik stana ne može dolaziti osim jednom mjesečno po kiriju ako je plaćanje dogovoreno „na ruke“.  U ugovoru se, također, navodi i kvadratura stana, kao i da li se izdaje namješten ili bez stvari.

U slučaju kada se izdaje kao namješten stan moja preporuka bila bi da građani sačine zapisnik o primopredaji stvari. Zakupodavac će potpisati sve stvari u stanu u trenutku kada stan daje na korištenje. Zaštitit će sebe ukoliko dođe do kvara određene stvari. Na osnovu zapisnika bit će utvrđeno da li je nešto bilo u stanu prilikom primopredaje.

Nažalost, u Novom Pazaru još nije praksa potpisivanja ovakvog ugovora za razliku od drugih gradova u Srbiji

 

Kad je u pitanju Novi Pazar ne mogu da se pohvalim s tim da je ovakav ugovor često zaključivan. U Beogradu je praksa da svaki zakupodavac zaključuje ugovor sa zakupoprimcem i određuje opšte elemente koje taj ugovor mora sadržati, kaže Ševal  Kadrije Departman za pravne nauke UNINP

 

Građani, kaže, moraju zaključivati ugovor o zakupu. Pismena forma uz potpis na kraju ugovora štiti obje strane da, ukoliko do toga dođe, prava traže ne na sudu.

The post Pravnici savjetuju: Obavezno potpisivanje Ugovora o zakupu first appeared on SANA.

The post Pravnici savjetuju: Obavezno potpisivanje Ugovora o zakupu appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img