18.5 C
Novi Pazar

Na trgu Gazi Isa-bega organizirana svečana akademija mekteblija

Published:


Na trgu Gazi Isa-bega danas je organizirana svečana akademija mekteblija. Mektebi su simbol naše pismenosti, odgoja i obrazovanja gdje se uči o našoj muslimanskoj kulturi i tradiciji.

Na početku svečanosti prisutne je poselamio glavni imam Novopazarskog Medžlisa dr Enver ef. Omerović.

Tokom protekle mektebske godine na području Medžlisa Novi Pazar mekteb je pohadjalo 1545 djece.

“Oni su postigli visok nivo znanja i postigli velike rezultate koje danas i obilježavamo. Ponosni smo na djecu i njihove roditelje, koji su odgovorno brinuli za njih i slali ih na mektebsku nastavu”, istakao je ef. Omerović.

Na svečanom ispraćaju obratio se i zamjenik predsjednika Mešihata i rudovodilac vjersko prosvjetne službe muftija Rešad ef. Plojović.

“Naša budućnsot ne zavisi od broja hadžija koji će posjetiti Allahovu dž. š. kuću, ali sigurno naša budućnost zavisi od ove mladosti, odnosno mekteblija, koje, danas, ovdje predstavljamo Novopazarskoj, Sandžačkoj i cijeloj javnosti. Hadždž je poput krune koja ukrašava vjernika, a mekteb je poput glave gdje trebate tu krunu staviti i jedino kada imate formiranu ličnost i umnu glavu, a to je glava koja je prošla sistem obrazovanja od mekteba pa dalje”, kazao je ef. Plojović.

On je poručio, da naredne godine očekuju da se broj mekteblija uveća, jer su oni budućnost Sandžaka.

Na kraju svečane akademije prisutnima obratio se predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Predsjednik Mešihata dodao, da smo se danas  u haremu prvog mekteba, koji je sagradjen zajedno sa Isa-begovom džamijom 1461. godine, okupili da iskažemo radost a prvenstveno zahvalnost Stvoritelju za još jedan uspijeh koji je postignut u organizaciji 

“Ovo je način na koji mi obilježavamo završetak mektebske godine. Ovo je ono što naša zajednica radi i kako podiže mlade generacije koje će voljeti a ne mrzeti, graditi, a ne rušiti i samo činiti dobro i radovati si uspheju svakoga. Čovjek danas mora biti ponosan” kazao je ef. Dudić.

On je dodao da naših mekteba nema u Bosanskom pašaluku. Boljih nema, ni na Stambolu ni Bosforu ni u Egiptu ni Saudiji.

“Ovo nisu mektebi garaža, nevladinih i humanitarnig organizcija, već džamijski mektebi i zato roditelji vodite računa gdje šaljete svoju djecu u mejteb i sve mimo ovih džamija i imam vam je rizik”, naglasio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Mekteblije su dovom ispratili jednu skromnu grupu onih koji odlaze na Hadždž.

“Ne našom krivicom, već birokratijom drugih, ove godibr nemamo organizovan odlazak na Hadždž. Sve smo učinili, ali birokratske procedure su razlog, ali ovo je naš ponos, naši mekteblije”, zaključio je ef. Dudić.

Na kraju dovu je proučio prof Asmir ef. Crnovršanin.

SANA-Aiša Alić

 

The post Na trgu Gazi Isa-bega organizirana svečana akademija mekteblija first appeared on SANA.

The post Na trgu Gazi Isa-bega organizirana svečana akademija mekteblija appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img