26.5 C
Novi Pazar

Ženska mreža SPP-a organizirala tribinu posvećenu nasilju i borbi protiv droga

Published:


Povodom obilježavanja medjunaronog dana borbe protiv droga, Ženska mreža SPP-a u centrali  stranke organizirala je tribinu posvećenu nasilju, upotrebi droga i ostalih psihoaktivnih supstanci.

Problem nasilja u drštvu i zloupotreba droga  i psihoaktivnih supstanci je izražen decenijama. U cilju aktivnije borbe cijelog društva protiv društvenih anomalija, Ujedinjene nacije su 10. decembra 1984. godine usvojile rezoluciju, a 26. juna 1987. godine ustanovili medjunarodni dan borbe protiv nasilja. Takodjer, iste godine, su usvojile medjunarodni dan protiv zloupotrebe nezakonite trgovine drogama.

Nasilje je definisano od strane Svetske zdravstvene organizacije kao internacionalno korišćenje fizičke sile ili moći.

Na početku večeri pristutnima se obratila Semrija Smailović, doktor psiholoških nauka.

Ona je kazala da jedan dan u godini za podsjećanje i za podizanje svijesti o tim fenomenima nije dovoljno.

“Ovo su problemi o kojima trebalo govoriti znatno češće i ovo je tema koja bi trebala biti svih nas, jer su to problemi sa kojima se susreću svi, ne samo naše društvo”, rekla je Smailović i da dodala da s obzirom na činjenično stanje i brojne situacije sa kojima se susrećemo,  ne vidimo ih,  jer se nasilje u značajnoj mjeri skriva, a mi kao zajednica  dužni smo da damo svoj doprinos u evidentiranju, prepoznavanju nasilja, prepoznavanju bolesti zavisnosti, kao i uzroka koji će izazvati bolesti zavisnosti.

Prema riječima prisutnih, u Sandžaku je neophodna sigurna kuća, koju kako kažu, treba što prije sagraditi.

O problemima i vrstama nasilja u školama govorila je prof Sadika Džanković.

Ona je istakla da je veoma važno govoriti o ovoj temi i problemu.

“Nasilje nije počelo juče i neće nestati sutra. Nasilja je bilo uvije samo su se mijenjali oblici. U ranijem periodu u školama više je bilo istaknuti fižičko nasilje, dok je danas drugacije. Sve je manje fizičkog nasilja, a sve više drugih vidova nasilja, kao što je verbalno nasilje, društveno isključivanje, digitalno nasilje, seksualno nasilje i drugi oblici nasilja”, kazala je Džankovićeva.

U drevnim civilizacijama ljudi su koristili prirodne droge, iz svoje okoline. U drugoj polovini 20. vijeka došlo je do ekspanzije zloupotrebe droga, kao i do dramatičnog broja zavisnih od različitih droga, bilo da su prirodnog ili sintetskog porijekla. Ova pojava raširena je najviše medju mladima.

O ovom problemu govorio je doktor Fuad Ugljanin, specijalista socijalne medicine.

“Obično se krene sa nargilama, konzumiranjem cigareta, jer se pokazalo da svi oni koji eksperimentišu sa cigaretama obično idu dalje, uzimaju slabije droge, kao što je marihuana. Zatim se ide na znatno teže droge, kao što su heroin i kokain”, naglasio je doktor Ugljanin.

Kako bi se riješio ovaj problem potreba je stalna edukacija, jer se o ovoh temi ne smije ćutati, zaključak je današnje tribine.

SANA-Aiša Alić

The post Ženska mreža SPP-a organizirala tribinu posvećenu nasilju i borbi protiv droga first appeared on SANA.

The post Ženska mreža SPP-a organizirala tribinu posvećenu nasilju i borbi protiv droga appeared first on SANA.

Izvorni tekst

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img