35 C
Novi Pazar

Održana Centralna bajramska svečanost u IC Gazilar

Published:

Centralna bajramska svečanost održana je u IC Gazilar. Do posljednjeg mjesta ispunjena, ova Allahova kuća svjedočila je trenucima prvih bajramskih radosti i trenutaka.
Nakon zajedničkog sabahskog farz namaza koji je predvodio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević uslijedio je bajramski program pripremljen za vjernike. Novopazarska ulema svojim milozvučnim glasovima oplemenili su prisutne učeči suru Jasin, da bi nakon njih Hor novopazarskih imama izveo par ilahija, kasida, tekbira i salavata. Bajramsku hutbu je održao i Bajram-namaz predvodio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Bajramski dani su dani radosti, pa ih trebamo provesti veseli u krugu svojih najmilijih, kazao je muftija dr. Dudić.

“Poštovana braćo i sestre,
Uzvišeni Allah nas je počastio da u blagostanju, sigurnosti i obilju Njegovih blagodati dočekamo Kurban bajram, jedan od dva velika islamska praznika, koji s radošću i nadom dočekuju muslimani širom svijeta, kao i mi ovdje u našem Sandžaku.
U danima Bajrama, veli Božiji Poslanik, muslimani trebaju biti radosni i veseli, a bajramsku radost i sreću trebaju podijeliti sa porodicom, rodbinom, prijateljima, komšijama i siromašnima.
Jučer i sinoć su hadžije u Meki obavili obrede hadža – boravak na Arefatu i na Muzdelifi. Danas je dan Mine u kome je Ibrahim a.s. izvršio obred klanja kurbana.
Milioni vjernika uputili su se ka Meki da posvjedoče Allahovu Jednoću i da se podsjete na zajedničku sudbinu potomaka Ademovih. Svi smo od jednog oca i od jedne majke. Danas, kada se podstiču podjele i razdori među nama, više nego ikada potrebno nam je Allahovo uže, potrebna nam je čista vjera u Svemilosnog, koja će nas ujediniti. Potrebna nam je Ibrahimova i Ismailova dova, koja će nas okrijepiti i okupiti kao jednu porodicu, kao jedan ljudski rod”, kazao je muftija dr. Dudić.

Mnoga su iskušenja, dodaje, zauzela primat u životu skoro svih ljudi.

“Cijenjeni vjernici,
Svjedoci smo da se savremeni čovjek sve više udaljava od Boga, ali isto tako se otuđuje i udaljava i od čovjeka. U takvoj situaciji, jedino rješenje i lijek daje nam iskrena vjera. Vjera je taj vezivni elemenat koji danas nedostaje čovjeku. Propis kurbana, kao i mnogi drugi propisi, ima za cilj da nas približi Gospodaru, ali i da nas međusobno zbliži.
Svjesni smo da živimo u vremenu tehnološke ekspanzije koja pruža mnogo, ali i uzima previše. Pruža nam lakšu i bržu komunikaciju, ali nam uzima slast i smisao te komunikacije. To su veze na daljinu, uz opustošenu i ogoljenu empatiju prema bilo kome.
Treba biti ekspert i virtuoz pa sačuvati djecu lošeg uticaja mnogih sadržaja na društvenim mrežama. Vjera je jedina oaza mira, spokoja i sigurnosti koja nudi rješenja za sve te izazove, samo je potrebno dobro prostudirati ta rješenja, konsultovati učene i u praksu sprovesti. Posljednji slučajevi monstruoznih ubistava u školama, na ulicama i u porodicama najbolja su nam potvrda da je virtuelni svijet uzeo previše prostora u našim životima i da bukvalno “naplaćuje kiriju” koja je bolna, strašna, surova i mnogo skupa”, navodi muftija dr. Dudić.

Činimo dobro onoliko koliko možemo na svakom koraku, podsjeća muftija dr. Mevlud ef. Čuvajmo svoju djecu od krivog puta, pomozimo siromaha i jetima. Svako dobro djelo vrati se kao bumerang.

“Draga braćo i poštovane sestre
Pokažimo spremnost da ljudima pomažemo svugdje i na svakom koraku. Čovjek u liku našeg roditelja, supružnika, sina ili kćeri, naše rodbine, naših komšija i džematlija, naš je najveći emanet. Obaveza sviju nas muslimana, a posebno uleme, jeste da otvore vrata ljudima i pitaju ih šta mogu uraditi za njih. Koji su njihovi stvarni problemi i ponuditi im pomoć i konkretna rješenja.
Trebamo pokaziti razumijevanje za ljudske potrebe, otvarajući duše i srca jedni drugima. To posebno važi za bajramske dane kada siromašni, bolesni, jetimi i mnogi drugi unesrećeni traže ruku spasa i riječi utjehe i nade.
Djeca su nam najveća blagodat, ali i emanet. Kur’an Časni govori da su djeca ukras ovoga dunjaluka: „Bogatstvo i sinovi su ukras u životu na ovome svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, bit će od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati.“ (El-Kehf, 46)
Zatim da mogu biti iskušenje: „Imanja vaša i djeca vaša su samo iskušenje, a u Allaha je nagrada velika.“ (Et-Tegabun, 15)
Ali isto tako i neprijatelji: „O vjernici, i među ženama vašim i djecom vašom, doista, imate neprijatelja, pa ih se pričuvajte!“ (Et-Tegabun, 14)
Ako im ne pružimo zdrav odgoj, ne obezbijedimo siguran ambijent, ako ih ne usmjerimo i ne ukažemo im na prave moralne vrijednosti, djeca će nam biti najveći neprijatelji, okruženju i cijeloj zajednici. Bit će nam neprijatelji i na Sudnjem danu, jer će tražiti svoje pravo u našim propustima njihovog odgoja.
Zato su pravi i odgovorni roditelji oni kojima je odgoj djece na prvom mjestu, pa tek onda posao i ostale obaveze.
Uvaženi džematlije
Lijepo je učiti Kur’an, ali je još ljepše kada Kur’an uči nas.
Stvoreni smo s ciljem obožavanja i pokornosti Stvoritelju. Zahvalnost na nebrojanim blagodatima osnova je te pokornosti. Zapravo, zahvalnost Milostivom definiše i određuje naš ideološki identitet. Ako čovjek priznaje i zahvaljuje Gospodaru na blagodatima, onda je vjernik. Ukoliko priznaje, ali ne zahvaljuje ne blagodatima Gospodaru, onda je grješnik. Ukoliko ne priznaje i ne zahvaljuje Gospodaru na blagodatima, onda je nevjernik. I na kraju, ako bude obožavao blagodati koje mu je Gospodar dao, onda je takva osoba mnogobožac – mušrik. Zato zahvalnost Milostivom ispunjava prostor između nebesa i Zemlje, kako nas je obavijestio Muhammed alejhisselam”, kazao je Muftija.

Dani Kurban-bajrama dani su Hadža, ali istovremeno i dani žrtve i odricanja, podvlači muftija dr. Dudić.

“Poštovana i cijenjena braćo i sestre
Jedna od glavnih odlika ovog Bajrama jeste i hadž – hodočašće svetim mjestima. Milioni vjernika uputili su se ka Meki, da posvjedoče Allahovu Jednoću i da se podsjete na zajedničku sudbinu potomaka Ademovih. Svi smo mi od jednog oca i od jedne majke.
Danas hadžije obavljaju obrede hadža – boravili su na Arefatu i na Muzdelifi. Danas je dan Mine u kome je Ibrahim a.s. izvršio obred klanja kurbana.
Po uzoru na čestitog Ibrahima alejhisselama, a slijedeći sunnet našeg Miljenika salallahu alejhi we sellem, imućni muslimani prinose žrtvu – kurban, da bi očistili svoj imetak i nahranili potrebne.
Od kurbanske akcije hrani se 2000 ljudi dnevno u vakufskim kuhinjama, preko 600 učenika Medrese i preko 1000 polaznika Predškolske ustanove Reuda, kao i korisnici brojnih drugih državnih zdravstvenih i socijalnih ustanova, kao što su bolnice i starački domovi. Sve što je od Boga perfektno je, pravedno i za dobrobit cijelog čovječanstva. Iz godine u godinu muslimani se napadaju zbog kurbana. Niko ne prigovara luksuznim lancima restorana koji na dnevnom nivou kolju ogromne količine stoke i živine da bi zaradili enormne svote novca, a u isto vrijeme

nahranili bogataše, jer cijene hrane u njihovim restoranima su prosto nepristupačne za siromašne, a s druge strane prigovara se muslimanima što na godišnjem nivou prinose žrtvu – kurban i to meso dijele siromašnima i potrebnima!”, ističe dr. Dudić.

Uslijedila je i poruka omladiji i djeci.

“Uvažena braćo, poštovane sestre, draga djeco
Na kraju ove hutbe poslušajte nekoliko životnih savjeta koje bih volio da zapamtite i usvojite:
– Robujte samo Gospodaru i Njemu se pokoravajte, to će vas učiniti slobodnim i neovisnim.
– Poštujte i volite svoje roditelje. Majku koja vas je nosila u sebi devet mjeseci, hranila od sebe dvije godine, a čuvala u srcu cijeli život. U njihovim poznim godinama budite uz njih, vaše prisustvo i lijepa riječ im je bitnija od bilo kakvog lažnog luksuza.
– Vodite računa o odgoju svoje djece. Do sedme godine se igrajte sa njima, od sedme do četrnaeste ih odgajajte i podučavajte, a od 14-e do 21-e godine im budite drug i najbolji prijatelj.
– Iskoristite neiscrpni resurs dove – molbe Gospodaru. Angažujte i bezgrješna stvorenja – meleke da dove za vas. Tri su stanja u kojima nam je Milostivi dozvolio da i meleki dove za nas. Naveče, prije spavanja uzmite abdest, a Allah dž.š. će poslati meleka koji će cijelu noć doviti za vas sve dok ne osvanete, i to riječima: „Allahu moj, oprosti ovom Tvom robu jer je legao čist – sa abdestom.“ (Hadis je vjerodostojan, bilježi ga Ibn Hibban od Ibn Omera r.a.) Drugo stanje je kada u odsustvu dovimo za drugoga. Tada Allah pošalje meleka koji izgovara: „…I tebi isto tako.“ Dakle, ono što moliš za drugoga, to Allah tebi daje. (Hadis je vjerodostojan, bilježi ga Muslim od Ebu Derda’a r.a.) Treće stanje je kada čovjek posjeti bolesnika. Tada Allah Milostivi pošalje 70 hiljada meleka koji dove za njega. (Hadis je vjerodostojan, bilježi ga Ebu Davud od Alije r.a.)
– Probudite u sebi želju da pomažete drugima i da im budete na usluzi. Najbolji je onaj ko koristi ljudima, kako nas poduči naš voljeni Poslanik alejhisselam. Oživite u sebi univerzalnu kur’ansku poruku: „Natječite se u dobru…“ Ako usvojite ovu vrijednost, nećete imati vremena ni da razmišljate o zlu i pakosti.
– Nastojte da radite, da se trudite i privređujete samo od halala i strogo se klonite harama, jer je haram zalogaj uzrok nesreće, smanjenja nafake, neposlušnosti djece i srdžbe Gospodara.
– Poštujte, uvažavajte i pomažite svoju Zajednicu, jer je Islamska zajednica garancija opstanka na ovim prostorima, faktor stabilnosti i promoter dobra u cijeloj državi i dijaspori”, kazao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Uslijedila je i glavna poruka bajramske hutbe. Budimo slobodni i jedinstveni – poruka je Muftije za kraj hutbe.

“Poštovani bajramski džemate
Živimo našu vjeru na dobrobit svih ljudi. Podijelimo radost Bajrama sa svojim bližnjima, komšijama i prijateljima. Neka nam Kurban bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra; neka među nama zavlada sloga i jedinstvo; neka nam zajedništvo u vjeri povrati međusobnu ljubav i samopouzdanje i neka u milosti Božijoj nađemo utočište od slabosti naših.
Allahu naš, molimo te Tvojim velikim imenima kojima Si Sebe nazvao u Svojoj knjizi, pomozi islam i muslimane u cijelom svijetu, podari opskrbu siromašnima, daruj zdravlje bolesnima, razveseli oči jetima, podari slobodu potlačenima i poniženima.
Gospodaru, molimo Te da nam podariš svako dobro, a saćuvaš svakog zla. Molimo Te da nam daš snage i pronicljivosti da Ti zahvaljujemo na Tvojim nebrojanim blagodatima, pa i na ovoj blagodati Velikog bajrama, što ga dočekasmo u miru, blagostanju i nadamo se Tvojoj ljubavi i zadovoljstvu.
Pomozi nam Gospodaru da ukrotimo svoj nefs, da savladamo prokletog šejtana i da Tebi ibadet činimo, a svim ljudima na usluzi budemo.
Draga braćo, svima vama i vašim porodicama, rodbini i prijateljima i svim pripadnicima islama od srca čestitam Kurban bajram, sa željom da ga provedete u miru, rahatluku, ličnoj i porodičnoj sreći i Božijem zadovoljstvu”, završava muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Uslijedilo je zajedničko mubareklisanje i fotografisanje.

SANA – Hamza Škrijelj

             

The post Održana Centralna bajramska svečanost u IC Gazilar first appeared on SANA.

The post Održana Centralna bajramska svečanost u IC Gazilar appeared first on SANA.

Izvorni tekst

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img