18.9 C
Novi Pazar

Zukorlić potpisao peticiju za obnovu Stare čaršije i Novopazarske tvrđave

Published:

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja  i nosilac liste „UJEDINJENI ZA PRAVDU“ Usame Zukorlić potpisao je peticiju za obnovu Stare čaršije i Gradske tvrđave u Novom Pazaru. Naglasio da, kao Stranka pravde i pomirenja, žele da obnove Staru čaršiju grada Novog Pazara, koja će biti ljepša od Baščaršije i Knez Mihajlove.

Također, istakao da žele da imamo tvrđavu koja će biti obnovljena u punom izgledu, te da bude ljepša od Kalemgdana i Niške tvrđave.

“Ono što se dešava zadnjih decenija u Novom Pazaru je urbicid, gdje aktuelna vlast u Novom Pazaru pravi stambene zgrade. Navodno se brine o Staroj čaršiji, ali mi to ne vidimo, već je tu samo neka šminka i struganje zidova. Mi želimo ono što rade ozbiljni gradovi i države. Da obnovimo, našu, porušeno kulturnu baštinu koja je stradala u poslednjem vijeku u Novom Pazaru”, rekao je predsjednik SPP i nosilac liste „UJEDINJENI ZA PRAVDU“.

Oni koji dođu sa strane žele vidjeti kulturu i tradiciju ovog grada, a ne zidove i beton, poručio je Zukorlić.

“Mnogo su grešaka napravili. Asfaltirali su prvomajsku ulicu, angažirali ljude koji su osuđeni za pronevjeru na tenderima, da rade na resteuraciji Altun-alem džamije i vidjeli da su pripremili neki nakaradni projekat za resteuraciju kule Džephane na bedemu. To je sve primjer neodgovorne politike. Ja se nadam da građani Novog Pazara neće dozvoliti da se urušava naša kultura, historija i tradicija”, dodao je on.

Vjeruju da će brzo prikupi 5000 potpisa i u skladu sa statutom grada Novog Pazara predati peticiiju da se krene i zvanično sa  obnovom Stare čaršije u Novom Pazaru, riječi su predsjednika SPP-a.

“Nadam se da će naš Edin Đerlek, kandidat za gradonačelnika, biti u tom trenutku sa te tamo strane da primi ovu peticiju”, naglasio je Zukorlić.

Dio gradjana je očekivao zajednički nastup SPP sa SDA Sandžaka? Zašto nije došlo do formiranja jedinstvene bošnjačke liste, pojasnio je Zukorlić.

“Da bi došlo do unificiranja bošnjačkih političkih redova, potreban je kompromis. To je nemoguće da se radi uz jednostrano uslovljavanje. Mi smo Stranka pravde i pomirenja koja ne djeluje samo među bošnjačkim narodom. Tu nam je većina i tu nam je glavna snaga, ali imamo i druge narode i glasače širom Srbije. To je za SDA Sandžaka bilo neprihvatljivo. Oni su htjeli, isključivo, bošnjačku listu i to je bio rzlog zbog čega nismo nastupili zajendo”, poručio je on.

Zašto nije formirana zajednička lista na lokalu, u Pazaru, Prijepolju i Priboju, odgovara.

“Mi smo bili “ZA” da se formira zajednička lista i da se drugoj opozicionoj stranci SDA da, čak, više nego što su imali, nego što su imali na zadnjim izborima od odborničkih mjesta. Nažalost, nisu bili zainteresirani, ne znam iz kojeg razloga, te zbog toga nije došlo do saradnje”, kazao je Zukorlić.

Bivši funkcioneri SPP-a u Novom Pazaru na ovim izborima izlaze sa sa tri liste. Zukorlić je imao svoj stav o formiranju tri  nove političke partije?

“Čiji je interes da postoje još tri političke partije? Kome je interes da još tri partije budu prijavljene na ovim izborima, a nijedna nije sigurna da li može da ima izborni cenzus za jednog odbornika. Njihova odgovornost na ovim izborima biće ogromna, ukoliko doprinesu da ne pređu izborni prag, i po pravilima raspodele glasova koji nisu prešli cenzus, dio njihovih glasova će otići vladajućoj partiji SDP ovdje u Novom Pazaru. Zato ih ja pozivam dok nije kasno i nisu navukli “bijes” ovog naroda, ukoliko oni budu uzrok da se sad ne ostvari promjena, da se povuku iz izborne trke, da podrže listu “PROMJENA JE POBJEDA” na čelu sa Edinom Đerlekom, te da zajednički napravimo veliki trijumf na ovim izborima”, zaključio je Zukorlić.

SANA-A. Alić

 

The post Zukorlić potpisao peticiju za obnovu Stare čaršije i Novopazarske tvrđave first appeared on SANA.

The post Zukorlić potpisao peticiju za obnovu Stare čaršije i Novopazarske tvrđave appeared first on SANA.

Izvorni tekst

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img