11 C
Novi Pazar

Počela sanacija južnog bastiona Novopazarske tvrđave

Published:

Prva faza radova na sanaciji i rekonstrukciji Bezistana, južnog bedema Novopazarske tvrđave počeli su danas i trajaće u naredna četiri mjeseca, čiji je nosilac Turistička organizacija Novi Pazar.

Direktor Turističke organizacije Dejan Beloica, rekao je a da će nakon ove rekonstrukcije grad dobiti muzej na otvorenom na gradskoj tvrđavi.

“Prvi dio radova obuhvata sanaicju i stabilizaciju zidova koji su u veoma lošem stanju. Rok za izvođenje radova je 120 dana. Mi se radujemo projektu, jer je ovo još jedna kockica u mozaiku koji se popunjava, gdje ćemo nakon njegove realizacije dobiti muzej na otvorenom. U dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika će se pristupiti drugoj fazi i svim neophodnim radovima na ovoj lokaciji“, rekao je Beloica.

Također, kazao da je prva faza radova na kuli Džephani u toku, i dodao da su u razgovorima sa Zavodom za zaštitu spomenika kako bi im odobrio i drugu fazu radova.

“Projekat je vrijedan preko 70 miliona dinara. Za prvu fazu dobili smo novčana sredstva u iznosu od 20 miliona, a za drugu obezbijedilo je ministarstvo za turizam i omladinu. Čekamo da Zavodom za zaštitu spomenika definiše koja je to druga faza i ovo je jedan ozbiljan i kompleksan projekat”, rekao je direktor TO Novi Pazar.

Arhitekta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Jovana Šunjevarić istakla je da je sanacija ovog dela Novopazarske tvrđave hitna i neophodna jer je „konstruktivno dosta ugrožena i prijeti joj obrušavanje“.

„Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija ovog dijela, i planirano je da u narednih 120 dana uradimo sanaciju ogradnog zida koji je najugroženiji, nakon čega će uslijediti i konzervatorsko- restauratorski radovi na licima bedema. Sve to će pratiti i arheološka istraživanja u slučaju da se pojave neki novi podaci“, dodala je Šunjevarić.

Glavni gradski urbanista Novog Pazara Elvir Hamidović najavio je da će nakon ove sanacije biti započeta i rekonstrukcija starog hamama što će sa kompleksom stare čaršije činiti „jedinstvenu funkcionalnu i urbanu celinu koju grad zaslužuje”.

Projekat sanacije južnog bedema Novopazarske tvrđave vrijedan je 18 miliona dinara, od kojih je 15 obezbijedilo Ministarstvo turizma i omladine, a tri miliona Grad Novi Pazar.

Radove na sanaciji Bezistana izvodiće kompanija „Koto“ iz Beograda koja trenutno radi na rekonstrukciji kule Džephane i Altun-alem džamije, a restaurirala je i Kulu motrilju.

Bezistan je prošle godine prešao u vlasništvo Grada Novog Pazara, a krajem avgusta najavljena je njegova hitna sanacija i restauracija.

SANA-A. Alić

The post Počela sanacija južnog bastiona Novopazarske tvrđave first appeared on SANA.

The post Počela sanacija južnog bastiona Novopazarske tvrđave appeared first on SANA.

Izvorni tekst

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img