18.5 C
Novi Pazar

Muftija dr. Rešad ef. Plojović za “Novo Jutro”: Islam je vjera mira i tolerancije

Published:

Gost “Novog jutra” na Pink televiziji bio je zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović. Bilo je riječi na niz aktuelnih tema.
Ono što se desilo u Beogradu ne dolazi iz vjere islama, ističe dr. Plojović, niti ima uporište u islamu. Islam je vjera mira, tolerancije i protivnik je nasilja u bilo kojoj formi.

Nezahvalno je i nepravedno, navodi on, podvući znak jednakosti između vehabijskog pokreta sa prostora Saudijske Arabije i tog izvornog perioda kada je on i zbog čega nastao i svega onoga što se danas pod njime u javnosti svrstava.

Pokrenuo se razgovor o nošenju burke (prekrivača koji pokriva lica kod muslimanki). Islamska zajednica ne propagira nošenje burke, istakao je muftija dr. Plojović.

“Izvorni propis islama kada je u pitanju pokrivanje žene ne propisuje obavezu pokrivanja lica, ali daje opciju mogućnosti pokrivanja lica. Dakle, ja želim pohvaliti organe R. Srbije koji su i taj dio vjerskog propisa ispoštovali. Naravno da ima zloupotrebe, ali zbog nje se ne smije poremititi princip, uvijek postoje izuzeci, iako su naši advokati ovdje neko ko posmatra stvari – neko malo šire, a neko malo uže. Slažem se da ovdje treba, kada god je to potrebno da se utvrdi identitet, uraditi sve što je potrebno i ta vrsta prekrivača ili burke koja štiti lice od mogućeg gledanja nešto što se može ukloniti. Ja ne želim da nas ovaj slučaj otjera u tom pravcu da sad sve što može da bude potencijalna opasnost – da se protiv toga borimo. Mi u Islamskoj zajednici, naši imami u ustanovama Islamske zajednice ne propagiramo nošenje burke, kazao je muftija dr. Rešad ef. Plojović.

 

The post Muftija dr. Rešad ef. Plojović za “Novo Jutro”: Islam je vjera mira i tolerancije first appeared on SANA.

The post Muftija dr. Rešad ef. Plojović za “Novo Jutro”: Islam je vjera mira i tolerancije appeared first on SANA.

Izvorni tekst

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img