18.5 C
Novi Pazar

Pred rušenjem orijentalna kuća bogatog trgovca i humaniste Mehmed-age Harčinovića iz Novog Pazara

Published:

Izgled prednjeg dijela kuće sa velikim ćoškom na spratu. Slika iz januara 2024. godine

 Piše: Dr. Harun Crnovršanin

PORIJEKLO FAMILIJE HARČINOVIĆ

   U tekstu vezanom za kuću Ali-bega Ćorovića (danas pretvorena u Muzej), istaknuto je da je 1939. godine na licitaciji Ministarstva prosvjete Kraljevine Jugoslavije, Ali-beg Ćorović kupio dvije, a Mehmed Harčinović jednu kuću. To je upravo ova kuća, o kojoj ćemo sada nešto više saznati. Ko je bio Mehmed Harčinović? Ovo prezime je jedinstveno u Novom Pazaru i nose ga samo dvije familije u gradu. Prema izjavi njegovih unuka – Harisa i Samira, njihovo prezime Harčinović je turskog porijekla. Zapamtili su da je njihov rahmetli otac Mehmedalija-Metko pričao da prezime potiče od turske riječi „harčin“, što znači „ljutit“. Inače, njihovi preci su živjeli u Užicu do 1862. godine, kada su protjerani od strane vojske srpskog kneza Mihaila Obrenovića.

Prije Prvog srpskog ustanka (1804.) u Srbiji je živio veliki procenat muslimanskog stanovništva (Bošnjaka, Albanaca, Turaka, Čerkeza), posebno u kasabama. U Beogradu su muslimani činili 80%, u Užicu 97%, a u Pomoravlju 65%.

Užice je u prvoj polovini 19. vijeka, pored Beograda, bila najveća kasaba u Srbiji, pa su ga zbog svoje ljepote nazvali „mali Carigrad“. Prema Joakimu Vujiću– „Užice je tada imalo 2.000 muslimanskih kuća, 20 džamija i 80 srpskih domova“. Nakon međunarodne konferencije u Kanlidži (predgrađe Istanbula), održana avgusta 1862., Srbi su krenuli u konačan obračun sa muslimanima u svim kasabama uže Srbije. Prvo je na udaru bilo Užice, kada su Srbi podmetnuli veliki požar i za to optužili muslimane, a sve u cilju vršenja što većeg pritiska na „Turke“ da se što prije isele.

Za samo mjesec dana (od 25.avgusta do 25. septembra 1862.) iseljeno je kompletno muslimansko stanovništvo iz Užica – blizu 3.000 odraslih muslimana i oko 1.000 djece. Naselili su se preko rijeke Drine u istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini. Tamo su osnovali potpuno nove kasabe (varoši), kao što su: Kozluk, Šamac, Orašje, Kostajnica, Brezovo Polje i Orahovo. Danas u Užicu živi 18 muslimana, 10 Albanaca i 8 Bošnjaka.

Prema izjavi oftomologa dr. Harisa i njegovog brata dipl.ing. Samira Harčinovića, datoj autoru ovog teksta u januaru 2024.g.: „njihov čukundjed, koji se zvao Mustafa Harčin, je zajedno sa još trojicom braće, nakon što je protjeran iz Užica, došao u Gračanicu kod Tuzle. Trojica braće su ostala tamo da žive, a Mustafa je krenuo za Tursku. Hadži Mustafa je bio veoma obrazovan čovjek. Završio je medresu i govorio: turski, arapski i prersijski jezik.

   Put ga je vodio preko Novog Pazara. Tamo je, ne sluteći ništa,  zanoćio kod jednog čovjeka. Mislio je da se malo odmori, pa da nastavi put ka Istanbulu. Međutim, nakon nekoliko dana, opljačkan je od strane domaćina. Ostavši bez novca, biva prinuđen da radi teške fizičke poslove, kako bi ishranio svoju familiju.

   Poslije nekoliko godina mukotrpnog rada stao je na svoje noge. Počeo je da se bavi trgovinom, jer je Yeni Pazar vjekovima bio glavni tranzitni trgovački centar na relaciji: Dubrovnik- Sarajevo- Foča- Istanbul. Vremenom je u novoj sredini stekao veliki ugled upravo zbog svoje sposobnosti i lijepog ahlaka (ponašanja). Umro je u Pazaru i ukopan pored džamije u naselju Bukreš. Mustafa je iza sebe ostavio sina Ibrahima. On je uspješno nastavio da se bavi trgovinom koju je započeo njegov otac Mustafa. Ibrahim je također bio hadžija i imao je jednog sina koji se zvao Mehmed“.

MEHMED-AGA HARČINOVIĆ – SIROTINJSKA MAJKA

   „Kada je stasao Mehmed se oženio Ulfetom Biševac i sa njom dobio sina Mehmedaliju i 3 kćerke: Hanifu, Aišu i Fatimu. Naš djed Mehmed-aga bio je hadžija i jedan od najvećih trgovaca u Novom Pazaru. Imao je veliki dućan na dva sprata u centru grada. U njemu je držao gvožđaru. Ovaj dućan i danas postoji i izlazi na dvije ulice. Njega su komunisti, nakon Drugog svjetskog rata, bespravno oduzeli. On je 1939. godine kupio ovu našu orijentalnu kuću koja je imala ogromnu bašču veličine 30 ari i prostirala se od Muftijskog sokaka, današnja ulica Rifata Burdžovića, pa sve do rijeke Raške. Kupio je još jednu kuću iznad Parka,  i nju je poklonio jednoj siromašnoj ženi koja je imala mnogo male djece a koja su ostala siročad. Mi, ni dan-danas, neznamo gdje je ta kuća, i o kojoj se familiji radi. Takav je bio naš djed, veliki dobrotvor i humanista kakav grad ne pamti. Dijelio je sirotinji namirnice u komšiluku i po gradu, gdje god bi čuo da nekom treba pomoć. Nije volio da se zna da je od njega. Tek kad je umro, i kad su siromašni prestali da dobijaju namirnice- shvatili su da je njihov dobrotvor bio Mehmed-aga Harčinović.

   Naš komšija, rahmetli Rifat Melajac, koji je držao obućarsku radnju u čaršiji, poznavao je dobro našeg djeda Mehmeda. On je govorio da je „Mehmed-aga podržavao svaki humanitarni projekat u Pazaru. Nama trgovcima je, za svaki hairli posao koji bi htjeli da napravimo, govorio: „VI SKUPITE POLOVINU PARA, A JA ĆU DODAT JOŠ POLOVINU“.

   Naš prvi komšija, rahmetli Ljutvo Bondžuk, grnčar po zanimanju, također je često pričao kakav je bio naš djed. Adžo Ljutvo je porastao sa našim ocem Metkom, pa je nama djeci pričao da je i on ostao siroče i da ga je djed Mehmed-aga posebno pazio. On kaže:  „sve što bi Mehmed-aga kupio svom sinu Metku, kupio bi i meni. Ako bi loptu kupio njemu, kupio bi i meni. Nikad me nije odvajao od svoga sina. Da mu Allah lijepi Džennet podari“. 

Autor ovog teksta je u oktobru 2018. godine, tokom obilaska njegove amidžinice Hasibe Crnovršanin (1926-2023) u Skoplju, saznao za još jedan veliki gest humanosti Mehmed-age Harčinovića. Naime, Hasibu je, kao djevojčicu od 6 godina, nakon što je ostala siroče, sa sela, u svoju kuću doveo Mehmed-aga. Hasiba je bila rođaka njegovoj tašti Nazifi i supruzi Ulfeti. Odgajio je kao svoje dijete. Nije je odvajao od svojeg sina Mehmedalije i kćerki: Hanife, Aiše i Fatime. Hasiba se iz njegove kuće i udala, i kasnije odselila u Skoplje sa svojim mužem Salihom-Salkom Crnovršaninom (1911-1967).

MEHMED-AGA HARČINOVIĆ JE 1939., PORED KOLO DŽAMIJE, PODIGAO ŠADRVAN SA ČESMAMA ZA UZIMANJE ABDESTA

      Prije Drugog svjetskog rata, na uglu ulica 28. novembar i Šabana Koča, nalazila se Kapudži Baši džamija, u narodu poznata kao Kolo- džamija. Obzirom da su vjernici uzimali abdest sa vodom „iz brazde“ koja je išla kroz čaršiju, Mehmed-aga je odlučio da izgradi česme sa čistom vodom.  O tome je pisao i Omer efendija Koničanin (1894-1963) u svojim „Sjećanjima i kazivanjima“ koju je pod svojim imenom objavio Miodrag Radović.

   „Džamiju je podigao Kapudži baša Hamza u 16. veku. Džamija je u građanstvu poznata kao Kolo džamija. To je bila najveća džamija u Novom Pazaru i služila je za razne svečanosti. U toku 1939. godine, gospodin MEHMED HARČINOVIĆ, trgovac iz Novog Pazara, podigao je do same džamije zgradu za uzimanje abdesta sa nekoliko česama i pumpom koja je crpla vodu za rezervoar. Na dan 07. novembra 1944. godine za vreme bombardovanja Novog Pazara od strane američke avijacije, džamija je jako oštećena, zbog toga je postala neupotrebljiva. Od nje je ostalo skoro samo minare. Sve što je od džamije ostalo posle oslobođenja Novog Pazara brzo je srušeno (1959) i očišćeno od ruševina“.       

                          (Citat iz knjige „Efendijina sećanja i kazivanja“, izdata 1998. u Novom Pazaru).

Mnogo je dobročinstava, znanih i neznanih, ostalo iza Mehmed-age Harčinovića. Molimo Allaha dž. š. da ga nagradi za sva njegova dobra djela. Amin.

Mehmed-aga je preselio veoma mlad, u svojoj 48-oj godini. Za divljenje je- kako je toliko dobrih djela učinio na Dunjaluku za toliko kratkog života. Njegov sin jedinac Mehmedalija (1935-2014), u gradu poznat kao Metko,  bio je također ugledna ličnost u Novom Pazaru. Završio je za inžinjera Elektrotehnike i radio dugo godina kao direktor „Elektrorasa“ u Novom Pazaru. U penziju je otišao 1992. godine. I Metko je, kao i njegovi preci, bio hadžija. Dva puta se ženio. Sa prvom ženom Adlijom Biševac dobio je dva sina: Harisa (1964) i Samira (1966). Haris je završio Medicinski fakultet u Beogradu i specijalista je Očne medicine, a Samir je završio Elektrotehnički fakultet, također u Beogradu. Haris ima kćerku po imenu Selma, a Samir ima sina Mehmeda (ponovio djedovo ime) i kćerku Merisu. Samir je također obavio Hadž, i on je peta generacija hadžija u svojoj familiji. Obišao je pored Meke i Medine i treće muslimansko sveto mjesto- džamiju Al-Aksu u Jerusalimu.

Hadži Metko je u braku sa drugom ženom- Đemkom Korać, dobio dvije kćerke: Naidu i Ulfetu. Naida je diplomirala na Stomatološkom fakultetu, a Ulfeta je profesor informatike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Mehmedalija-Metko je imao tri sestre: Hanifu (Keku), Aišu i Fatimu (Tatu). Hanifa je bila udata za Izeta Pećanina i sa njim imala dva sina: Ferida i Esada i kćerke: Nerkezu i Nevzetu. Aiša je bila udata za Rifata Imamovića i sa njim imala sina: Kenana i kćerku Gulseru-Dutu. Obadvoje su preselili na Ahiret.

Fatima (Tata) je bila udata za Iska Elmasbegovića i sa njim ima sina Muhameda-Bebana i kćerku Enisu (udata u Prištini). Fatima je prije 3 mjeseca također preselila na Ahiret.

ORIJENTALNA KUĆA MEHMED-AGE HARČINOVIĆA PRED RUŠENJEM

   Kuća koju je Mehmed-aga kupio 1939. godine broji posljednje dane. Samo je pitanje dana kada će bageri početi da ruše još jedan dio historije Novog Pazara. U ovu kuću autor ovog teksta je ulazio tri puta. Jednom za potrebe dokumentarnog dilma „Priče sandžačkih muhadžira iz Istanbula –I dio“, u kojem je obradio i naše muhadžire iz Skoplja. Oni su također krenuli put Turske preko Makedonije, ali su iz raznoraznih razloga ostali da žive u Makedoniji. Jedna od njih je i autorova amidžinica Hasiba Crnovršanin koja je sa oduševljenjem govorila o svom djetinjstvu i odrastanju u kući Mehmed-age Harčinovića. Zahvaljujući njenoj priči, autora je povukla želja da nešto više sazna o ovoj kući i o njenom vlasniku. Tako je  stupio u kontakt sa njegovim unucima Harisom i Samirom koji su ispričali ovu priču koja stoji pred vama.

Kuća je na dva sprata i sagrađena krajem 19. vijeka. Njen vlasnik je bio neki čovjek koji se prezivao Mavrić, a koji je odselio u Tursku. Nakon njega, kupuje je Mehmed-aga. Na prvom spratu ima 5 soba i hamam (kupatilo). Na drugom spratu ima 4 sobe, veliki i mali „ćošak“ (izbačeni dio kuće) i 2 hamama. Velika oda ili Alaturka soba je posebno interesantna zbog neobičnog plafona. Za razliku od Kuće Elmasbegovića čiju je Alaturku sobu krasio drveni, posebno dekorisani plafon, nazvan baklava, ovde je plafon oslikan sa nebeskim zvijezdama i biljnim ornamentima, što daje poseban ugođaj i pravi je odmor za oči. Kuća ima 200 metara kvadratnih stambene površine. I ona je kao i sve aganske i begovske kuće u Novom Pazaru imala dućane ili selamluk do ulice, zatim Avliju sa ćičeklukom (cvjetnjakom). Na nju se nastavljala tzv. Dišer avlija sa štalama za konje, krave, ovce, salaš za sušenje kukuruza.

Ukupna površina bašče, od ulice Rifata Burdžovića do rijeke Raške, iznosila je 30 ari. Prema riječima dr. Harisa Harčinovića, opština im je bespravno oduzela 11 ari i na toj parceli su napravljene barake novopazarskog SUP-a. Odmah poslije rata na prvom spratu ove kuće nalazila se Osnovna škola do četvrtog razreda, dok je na gornjem spratu živela familija Mehmed-age Harčinovića. Interesantno je da su njegova djeca, stanovala na gornjem spratu, a išla u školu na donji sprat. Kasnije se ova škola premjestila na drugo mjesto.

U ovoj kući se odavno ne živi, jer je hadži Metko, ispred stare, napravio novu kuću sa dućanima koji izlaze na ulicu Rifata Burdžovića. Njegova kuća se graniči sa poznatim hotelom „Tadž“. Sada je došlo vrijeme da i ova kuća postane samo dio historije Novog Pazara. Istovremeno će se porušiti i stara i nova kuća Harčinovića, i par komšijskih, a na njihovo mjesto sagraditi devetospratna zgrada. Trend uništavanja pazarskih orijentalnih kuća ulazi u završnu fazu. One što su preživjele mogu se na prste jedne ruke pobrojati, a pitanje je – koliko još dugo?

Familija Harčinović je 1862. protjerana iz Užica. Ova slika je posljednji dokaz da su u Užicu živjeli muslimani. Prelijepa Kasapčića ćuprija.
Mehmed Harčinović (1892-1940), bogati trgovac, dobrotvor i humanista iz Novog Pazara. Sagradio abdesthanu sa česmama pored Kapudži-baše ili Kolo džamije.
Kapudži-baša (Kolo džamija), podignuta u 16. vijeku a srušena u vrijeme komunizma 1959. godine
Kuća koju je 1939. (Kraljevina Jugoslavija) kupio na licitaciji Mehmed-aga Harčinović
Dućan – gvožđara na spratu Mehmeda Harčinovića, u strogom centru Novog Pazara. Slikano iz pravca Sebilja u centru grada
Dućan-gvožđara trgovca Mehmeda Harčinovića. Slikan iz pravca Doma kulture
Hasiba Crnovršanin (1926-2023), je kao siroče od 6 godina dovedena i odgajena u kući Mehmed-age Harčinovića. Njegovu dobrotu Hasiba do smrti
Mehmedalija-Metko Harčinović (1935-2014), sin jedinac Mehmed-age Harčinovića
Mehmedalija-Metko sa svojom majkom Ulfetom i sestrama, stoje, sa lijeva-Hanifa (Keka), Aiša i Fatima (Tata)
Familija Mehmedage Harčinovića, Stoje njegove kćerke, sa lijeva-Hanifa , Aiša i Fatima. Čući Adlija, supruga Metkova.
Kuća Mehmedalije-Metka Harčinovića. Sa lijeva-Izet Pećanin, Zuhdija efendija Abdurahmanović i Emin-beg Osmanbegović
Radnici novopazarskog SUP-a i Sandžaktransa ispred kuće Metka Harčinovića. Slika iz 70-ih godina prošlog vijeka
Izgled prednjeg dijela kuće sa velikim ćoškom na spratu. Slika iz januara 2024. godine
Kuća Mehmed-age Harčinovića i pogled na hotel TADŽ i komšiluk
Autor Harun Crnovršanin ispred kuće Mehmed-age Harčinovića
Stara ulazna vrata na kući Mehmed-age Harčinovića
Brava sa kvakom i zvekirom (metalna halka) na ulaznim vratima kuće Harčinovića
Drvene stube (stepenice) koje vode na gornji sprat kuće Harčinovića
Dr. Haris Harčinović je 2020. godine govorio o historijatu i unutrašnjosti stare djedove kuće
Dr. Haris, unuk Mehmed-age Harčinovića, pokazuje hamam (kupatilo) sa kazanom u kojem se nalazila topla voda za kupanje
Drveni dušekluci u Alaturka sobi (velika Oda) sa lambalukom (lijevo)
Dogram (drveni dio ugradnog namještaja u Alaturka sobi kuće Harčinovića
Alaturka soba sa oslikanim plafonom u kući Harčinovića
Lambaluk u pregradnom zidu u kojem se nalazila lamba petrolejka za osvjetljavanje Alaturke sobe i hodnika
Najljepši dio u Alaturka sobi je plafon oslikan cvijećem i nebeskim zvijezdama
Mali ćošak (izbačeni dio kuće na gornjem spratu) u kojem su sjedele žene
Dr. Haris Harčinović ispred svoje nove kuće koja će također uskoro biti srušena zbog izgradnje devetospratne zgrade
I tri nova dućana ispred kuće Metka Harčinovića na adresi ul. Rifata Burdžovića 81. biće također porušena
U ulici Rifata Burdžovića br. 81 nalazi se orijentalna kuća bogatog trgovca Mehmed-age Harčinovića

The post Pred rušenjem orijentalna kuća bogatog trgovca i humaniste Mehmed-age Harčinovića iz Novog Pazara first appeared on SANA.

The post Pred rušenjem orijentalna kuća bogatog trgovca i humaniste Mehmed-age Harčinovića iz Novog Pazara appeared first on SANA.

Izvorni tekst

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img