13.2 C
Novi Pazar

Obilježen Dan škole “Avdo Međedović”

Published:

Osnovna škola „Avdo Međedović“ u Selakovcu obilježila je prigodnim programom Dan škole. Svečanost su svojim recitacijama, sevdalinkama, skečevima i brojnim drugim nastupima obogatili učenici svih razreda.

Svečanosti su pored učenika, profesora i nastavnika prisustvovali potpredsjednik Narodne skupštine, predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj akademik Muamer Zukorlić, predsjednik školskog odbora prof. dr. Admir Muratović, prof. dr. Šefket Krcić, direktor osnovne škole Halifa bin Zajd Al-Nahjan Besim Adilović i roditelji učenika.

Ova škola uživa specijalni status škole od posebog značaja za Bošnjake, i učinit ćemo sve da tako i ostane, poručio je direktor osnovne škole „Avdo Međedović“.

„Danas sam sretan i poseban iz više razloga a ovom prilikom ću navesti samo tri razloga. Prvi razlog jeste da naša škola je dobila ime po doajenu bošnjačke književnosti Avda Međedovića. Drugi razlog jeste to što prvi put slavimo njegov rođendan i što prvi put na ovaj način slavimo dan naše škole. Treći razlog jeste taj što ovoj svečanosti prisustvuje čovjek iz samog vrha obrazovanja naše države i čovjek koji je dao nemjerljiv doprinos obrazovanju u Sandžaku i našoj državi. Čovjek koji je inicirao i pokrenuo krupne promjene i reforme u obrazovanju sa ciljem da obrazovanje postane moderan, savremen i funkcionalan obrazovni proces. Drago mi je da sam na čelu ovog divnog kolektiva kome su učenici jedini prioritet i sticanje znanja je na prvom mjestu, obećavam da će tako i ostati.“

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Narodne skupštine akademik Muamer Zukorlić, ističući da naša budućnost i kvalitet naše budućnosti ovisi o kvalitetu djece.

„Pored porodice, škola je mjesto i ambijent u kome dijete boravi najduži period svoga dana a to znači i svoga djetinjstva. Zato, ono kako će dijete izgledati u svom karakteru, svojoj ličnosti. Svojim slojevitosti slojevima kvaliteta ovisi kako o tome u kakvoj je porodici, odnosno od ambijenta porodice ali i jednako važno i od ambijenta škole. Važno nam je da škola bude visokog standarda, da ispunjava sve uslove, da imamo dobre programe i da imamo dobre nastavnike ali to je forma. Suština je taj ambijent i taj duh kojeg sam pomenuo, suština je ono što ćemo pored onih silnih lekcija koje prenosimo na djecu, taj duh koga ćemo održavati u ovoj školi i koji će se odraziti na tu djecu. To je onaj paralelni proces pored edukacije i obrazovanja, to je zapravo aspekt kulture, kultivisanja i aspekt vaspitanja, odnosno odgoja. Zato škola i porodica su te koje formiraju uzoritost djeci.“

Na svečanosti je predstavljena i knjiga koju je napisala učenica šestog razreda Sara Džogović, što je ujedno i druga knjiga koju je izdala ova mlada pjesnikinja.

„Motivacija za moju drugu knjigu je bila okolina koja me okružuje, zanimljivi i predobri ljudi koji naseljavaju moj grad bili su mi inspiracija za moje pjesme i priče koje su pune čarolija i preplićanja sna i jave. Nadam se da će vam se i ova knjiga svidjeti. Ja se ovdje neću zaustaviti već ću nastaviti ovim prelijepim putem književnosti.“

Na kraju su učenicima koji su se istakli u određenim kategorijama dodijeljene zahvalnice za njihov rad i zalaganje.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img